Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zemřel první poválečný nekomunistický premiér Polska Tadeusz Mazowiecki

  8:26aktualizováno  15:36
Ve věku 86 let zemřel Tadeusz Mazowiecki. V roce 1989 se jako kandidát Solidarity, stal prvním nekomunistickým premiérem Polska po druhé světové válce. Jeho kabinet připravil reformy klíčové pro přechod Polska k demokracii.

Tadeusz Mazowiecki | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Podle serveru gazeta.pl zemřel Mazowiecki v pondělí ráno po dlouhé nemoci. Ta ho  v poslední době připoutala na nemocniční lůžko.

Současný polský prezident Bronislaw Komorowski připomněl Mazowieckého odvážný charakter, který spolu s jeho moudrostí určily směr polské cesty k demokracii. Rovněž upozornil na to, že se zasadil o narovnání polsko-německých vztahů. Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski pak označil zesnulého politika za "jednoho z otců polské svobody a nezávislosti". Walesa ho zase považuje za "nejlepšího premiéra do současné doby".

"Zpráva o skonu zasloužilého polského politika, bojovníka za svobodu a velkého Evropana Tadeusze Mazowieckého mě naplnila žalem," uvedl německý ministr zahraničí Guido Westerwelle. Podle něj patřil první premiér svobodného Polska ke "klíčovým osobnostem historických změn v Polsku a Evropě". Rovněž předseda Evropské komise José Barroso považuje zesnulého expremiéra za "velkého Evropana a humanistu".

Úspěšná politická kariéra

Mazowiecki, který se narodil 18. dubna 1927 v Plocku, vystudoval právnickou fakultu Varšavské univerzity a do roku 1954 působil jako šéfredaktor Wroclavského katolického týdeníku. O dva roky později pomáhal zakládat Klub katolické inteligence a v roce 1958 začal vydávat katolický měsíčník Wieź.

V roce 1961 se stal poslancem polského Sejmu za katolickou skupinu Znak, blízkou nejvyšším církevním kruhům, a setrval v něm do roku 1971. Po štvavé antisemitské kampani komunistických vládců v roce 1968 a krvavém potlačení dělnických protestů v roce 1970 už smíření s režimem nepřicházelo pro Mazowieckého v úvahu.

Oceňovaný politik

Mazowiecki získal mnoho vyznamenání, čestných doktorátů a cen, mimo jiné Řád čestné legie. V červnu 1995 převzal na Pražském hradě Cenu sv. Vojtěcha za zásluhy o duchovní a kulturní integraci zemí střední Evropy do společenství svobodných evropských zemí a národů. V roce 2004 obdržel v Olomouci jako první Cenu časopisu Listy Pelikán za zásluhy o politickou kulturu a občanský dialog.

V roce 1980 patřil mezi intelektuály, kteří podpořili stávkující dělníky Gdaňských loděnic. Od založení Solidarity v roce 1980 patřil k nejbližším poradcům Lecha Walesy a stal se šéfredaktorem týdeníku Solidarność, který Solidarita vydávala. Po vyhlášení výjimečného stavu v roce 1981 byl zatčen a internován. Po svém propuštění ihned obnovil spolupráci s Walesou.

O šest let později se stal poradcem celostátní koordinační komise Solidarity. V dubnu 1989 byl jedním z iniciátorů a přímých účastníků jednání u kulatého stolu, na jejichž základě byla mimo jiné zlegalizována činnost Solidarity a otevřena cesta k demokratickému vývoji v Polsku.

V srpnu 1989 byl zvolen předsedou rady ministrů, a do dějin tak vstoupil jako první nekomunistický premiér v postkomunistické Evropě. Spolu s ministrem financí Leszkem Balcerowiczem se tehdy Mazowiecki pustil do zdánlivě neřešitelného úkolu přeměnit zruinované polské plánované hospodářství v tržní ekonomiku a tvrdé dopady tohoto procesu na obyvatelstvo připravily Mazowieckého o část jeho popularity.

Neúspěch v prezidentských volbách

V prezidentských volbách koncem roku 1990 tak překvapivě ztroskotal v souboji s Lechem Walesou a skončil s 18 procenty hlasů dokonce i za politickým dobrodruhem Stanislawem Tymińským. Mazowiecki z toho vyvodil jasný důsledek a podal demisi, kterou parlament v prosinci 1990 přijal. Jeho poměrně krátké působení v premiérském úřadě bylo podle historiků poznamenáno minimálně dvěma historickými výkony: nezvratným nástupem cesty k tržnímu hospodářství a položením základů pro historické vyrovnání s Německem. V letech 1991 až 1994 zastával Mazowiecki funkci předsedy Demokratického svazu, poté byl dva roky předsedou Unie svobody (UW).

V letech 1992 až 1995 byl zvláštním vyslancem komise OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii. Z funkce odstoupil jako tvrdý kritik na protest proti tomu, že mezinárodní společenství nezabránilo masakrům v Srebrenici a na dalších místech. V říjnu 1995 navštívil Prahu v rámci akce Měsíc Bosny a Hercegoviny v ČR. Na jaře 1997 oznámil u příležitosti svých 70. narozenin, že odchází z aktivní politiky, ale po domluvě rodiny a vedení UW svolil na poslední chvíli ke kandidatuře v parlamentních volbách, které se konaly v září 1997.

Mazowiecki uspěl a do roku 2001 byl poslancem a předsedou výboru Sejmu pro evropskou integraci. V roce 2005 byl jedním ze zakladatelů Demokratické strany (PD), která vznikla jako nástupce Unie svobody.

V roce 2011 se přijel osobně rozloučit se zesnulým bývalým prezidentem Václavem Havlem. Mazowiecki dvakrát ovdověl. Zanechal po sobě tři syny.

Rok 1989: první řeč nového polského premiéra:

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Jeden za šest, dva za deset. Překupníci ošidili na hokejovém MS už stovky lidí

13. května 2024

Premium Jeden za šestku, dva za desítku, říká u vstupu do metra Českomoravská v Praze u areny zhruba...

Nábor do ochranky pro olympiádu v Paříži selhává. Chybí osm tisíc lidí

13. května 2024

Premium Nedostatek bezpečnostních pracovníků na nadcházející letní olympiádě v Paříži vyvolává vážné obavy...

Ženské hlídky střeží ekvádorský amazonský prales. Chrání řeky i rodnou půdu

13. května 2024

Říkají si Yuturi Warmi a rozhodly se, že svůj domov, ekvádorský amazonský prales, budou chránit...

Po zřícení obytné budovy v Belgorodu zemřelo 12 lidí, úřady obviňují Ukrajinu

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  23:04

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...