Volební plakát z roku 2008 s Robertem Mugabem

Volební plakát z roku 2008 s Robertem Mugabem | foto: Profimedia.cz

Zemřel jsem víckrát než Ježíš Kristus, vyvrací zprávy o chorobě Mugabe

  • 4
Zimbabwský autoritářský prezident Robert Mugabe na své 88. narozeniny vyvracel spekulace o tom, že má rakovinu. Ve státním rádiu prohlásil, že je fit a z opakujících se zpráv o jeho chatrném zdraví si utahoval. "Zemřel jsem mnohokrát, v tom jsem porazil Krista. Ten zemřel a povstal z mrtvých jenom jednou," řekl.

O zdravotním stavu Roberta Mugabeho se spekuluje už dlouho. Debatu o jeho zdraví podnítily hlavně uniklé informace americké diplomacie z roku 2008, které loni zveřejnil server Wikileaks. Dle nich šéf centrální banky Gideon Gono měl říct, že Mugabe trpí rakovinou prostaty a čeká ho maximálně pět let života.

To ale nebylo jedinkrát, kdy přišlo na přetřes Mugabeho zdraví. On sám všechny zvěsti vždy popíral. V úterý oslavil 88. narozeniny a při té příležitosti poskytl rozhovor státnímu rádiu. I v něm se snažil národ přesvědčit, že je zdráv. Použil při tom i příměru s Kristem.

"Zemřel jsem už mnohokrát. V tom jsem porazil Krista. On zemřel jednou a jednou vstal z mrtvých. Já jsem zemřel a vstal z mrtvých a nevím, kolikrát ještě umřu a z mrtvých vstanu," prohlásil v rádiu Mugabe, který je římskokatolického vyznání.

"Existují věci, které pro sebe musíte udělat. Vůbec nepijte (alkohol), nekuřte a musíte cvičit a jíst zeleninu a ovoce," poradil Mugabe recept na dlouhověkost zemi, kde je spousta obyvatel závislá na zahraniční potravinové pomoci a průměrná délka života tam je pouze zhruba 44 let.

Chce uspíšit volby kvůli nemoci?

Mugabe je v čele Zimbabwe prakticky už od roku 1980, tedy od chvíle, kdy země získala nezávislost na Velké Británii. Někdejší populární bojovník za svobodu byl nejprve premiérem a po sedmi letech se postavil do čela tehdy jedné z nejbohatších zemí v Africe.

Postupně režim měnil na stále tužší diktaturu a stát přivedl na pokraj katastrofy. Po desetiletích jeho vlády se země potýká s obrovskou nezaměstnaností a chudobou. Zemi před několika lety zasáhla i epidemie cholery, která si vyžádala tisíce životů.

Mugabe se u moci udržel i po posledních prezidentských volbách, jejichž první kolo údajně vyhrál lídr opozice Morgan Tswangirai. Ten kvůli nátlaku a pronásledování Mugabeho věrnými nakonec druhé kolo bojkotoval.

S množícími se zprávami o špatném zdravotním stavu nejstaršího afrického vládce se objevily také úvahy nad tím, že právě zdravotní problémy autoritářského prezidenta jsou tím skutečným důvodem, proč chce o rok uspíšit prezidentské volby a nechat Zimbabwany hlasovat už letos.

Jeho dlouholetý rival Tswangirai, který posledních několik let působí jako premiér a jeho strana vládne v Zimbabwe společně s Mugabeovou ZANU-PF, by je chtěl uspořádat až poté, co bude konečně hotová nová ústava, uvedla televize BBC na svém webu.

Zimbabwe

Zimbabwe


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video