Indonésii zasáhlo velmi silné zemětřesení, cítili ho až v Austrálii

  • 0
Východ Indonésie zasáhlo v pondělí velmi silné zemětřesení o síle přes sedm stupňů. Pozorovatelé nicméně nevydali varování ohledně vln tsunami a zatím nejsou zprávy ani o škodách či obětech, nicméně ze svých domů kvůli němu vyšli do ulic i lidé na severu Austrálie.

Epicentrum otřesů o intenzitě 7,3 stupně bylo v hloubce 208 kilometrů v Bandském moři jižně od ostrova Ambon. Zemětřesení pocítili obyvatelé Východního Timoru, indonéského ostrova Bali a také lidé v Darwinu na severu Austrálie, odnikud však podle agentury Reuters nebyly ihned hlášeny materiální škody či zranění.

Jen několik minut před otřesy v Bandském moři bylo zaznamenáno zemětřesení o síle 6,1 stupně s epicentrem pod řídce osídlenou částí ostrova Papua.

Zemětřesení na Filipínách: ze střechy mrakodrapu se valila voda do ulic

Indonésie a jejích 17 000 ostrovů a ostrůvků leží na rozhraní tří velkých tektonických desek a zemětřesení jsou zde proto častá. Loni země zažila dvě ničivé vlny cunami způsobené silnými zemětřeseními. 

V září si vlna na ostrově Sulawesi vyžádala přes 2000 obětí. V prosinci cunami udeřila na pobřeží z obou stran Sundského průlivu, který leží mezi ostrovy Jáva a Sumatra, zahynulo při tom přes 400 lidí.

Epicentrum otřesů bylo v hloubce 208 kilometrů v Bandském moři.

Epicentrum otřesů bylo v hloubce 208 kilometrů v Bandském moři.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video