Balvany padající na silnici - následky silného zemětřesení vě městě Bauko ve...

Balvany padající na silnici - následky silného zemětřesení vě městě Bauko ve vnitrozemské provincii Mountain na Filipínách. 27. července 2022. | foto: ČTK

Filipíny vyděsila po zemětřesení výstraha na třímetrové vlny, evakuace dál trvá

  • 29
Zemětřesení o síle nejméně 7,5 stupně v sobotu zasáhlo ostrov Mindanao na jihu Filipín. Úřady vyzvaly lidi na pobřeží k okamžité evakuaci do vnitrozemí. Americký systém varující před tsunami uvedl, že části filipínského pobřeží by mohly zasáhnout vlny dosahující tří metrů nad úroveň přílivu. Poté varování zrušil. Evakuace z pobřeží ale přitom pokračují.

Varování před metrovou tsunami vydalo také Japonsko, výstraha platí pro jihozápadní pobřeží, informuje agentura Reuters. Později uvedla, že u japonského tichomořského ostrova Hačidžódžima, přibližně 290 kilometrů jižně od Tokia, byly vidět vlny dosahující zhruba 40 centimetrů.

Na sociálních sítích již kolují záběry silných otřesů na Filipínách. V tuto chvíli je ovšem rozsah škod nejasný.

Místní policejní velitel Raymark Gentallan agentuře Reuters řekl, že zemětřesení v blízkosti ohniska ve městě Hinatuan podle dostupných informací nezpůsobilo ztráty na životech, ale oblast je nyní bez elektřiny. „Evakuujeme lidi z pobřežních oblastí,“ řekl s tím, že dosud nebyly hlášeny oběti ani škody.

Zemětřesení vycházelo podle Evropského seizmologického střediska (EMSC) z hloubky 63 kilometrů, podle americké geologické služby USGS naopak z 32 kilometrů a mělo sílu 7,6, nikoliv 7,5 stupně. Po prvním otřesu podle EMSC následovala asi dvacítka dalších, z nichž nejsilnější měl 6, 5 stupně. Bližší podrobnosti o případných škodách nejsou v tuto chvíli k dispozici a oběti na životech hlášeny nejsou.

Filipínský ostrov Mindanao zasáhla silná bouře. Vyžádala si 200 obětí

Filipínské vulkanologické a seizmologického středisko (PHIVOLCS) varovalo, že se očekává ničivá cunami provázená velmi vysokými vlnami, což může trvat i několik hodin. Varování vyzvalo lidi žijící na pobřeží k okamžité evakuaci do výše položených míst ve vnitrozemí. Rybáři, kteří jsou daleko od pobřeží, naopak měli zůstat v hlubokých vodách.

Nařízená evakuace platí pro oblasti Surigao Del Sur a Davao Oriental. Kolem 18:00 SEČ však americký výstražný systém varování před očekávanou cunami na Filipínách stáhl. Naopak PHIVOLCS sdělil, že „výstrahu zatím neodvolal“.

Na sociálních sítích již kolují záběry silných otřesů na Filipínách. PHIVOLCS neočekává významné škody v důsledku zemětřesení, ale varovalo před následnými otřesy. Místní policejní velitel Raymark Gentallan agentuře Reuters řekl, že zemětřesení v blízkosti ohniska ve městě Hinatuan podle dostupných informací nezpůsobilo ztráty na životech, ale oblast je nyní bez elektřiny.

Japonská veřejnoprávní stanice NHK uvedla, že vlna tsunami, která bude podle odhadů metr vysoká, zřejmě dorazí k japonským břehům v 01:30 v neděli (v sobotu 17:30 SEČ). Tichomořské centrum pro varování před tsunami uvedlo, že na základě síly a místa zemětřesení očekává, že tsunami zasáhne jižní Filipíny a části Indonésie, Palau a Malajsie.

Filipíny leží v takzvaném ohnivém kruhu. Setkávají se zde tektonické desky a zemětřesení jsou proto častá. V roce 1990 zemětřesení o síle 7,7 stupně připravilo na severu Filipín o život téměř dva tisíce lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video