Země poprvé uslyšela hlas Titanu

  • 2
Šumivými zvuky uvítal Saturnův měsíc Titan vyslance planety Země. Sonda Huygens, která na něm v pátek přistála, dosedla podle posledních zjištění do mrazivé hnědooranžové pustiny, zahalené metanovou mlhou.

FOTOGRAFIE A ZVUKY Z TITANU

Měkký povrch tu pokrývají temné ledovcové skály i ledové "oblázky" veliké až patnáct centimetrů.

Povrch svou konzistencí podle vědců připomíná mokrý písek či jíl.

Než sonda přistála, zaslala řadu panoramatických záběrů druhého největšího měsíce ve sluneční soustavě.

Ukázalo se, že neproniknutelná vrstva metanových mračen, jíž je Titan zahalen, končí asi dvacet kilometrů nad povrchem - když rotující sonda překonala tento mračný závoj, mohly se její kamery bez větších překážek "rozhlížet" široko do okolí.

Během víkendového vyhodnocování získaných fotografií a dat se stále více ukazovalo, že sonda získala skutečně fantastické údaje. "Dokud budou vědci dělat vědu, budou používat tyto informace," jásal David Southwood, vědecký ředitel Evropské kosmické agentury ESA.

Na fotografiích viděli vědci světlejší a tmavší plochy i různé rozvětvené linie. "Je téměř nemožné odolat spekulování, že to jsou odvodňovací kanály a že vidíme linii pobřeží. Máte pocit, že tahle místa byla ještě nedávno mokrá," řekl nad záběry z Titanu Marty Tomasko z americké University of Arizona.

Nadšení vyvolaly i výsledky chemických měření, které zjistily přítomnost metanu i velkých molekul uhlovodíků. "Může jít o primitivní předstupně spojení, která vedla na Zemi ke vzniku aminokyselin - stavebních kamenů života," tvrdil Michael Kahn, analytik mise Huygens.

Během pěti hodin pátečního odpoledne, kdy sonda vysílala svá data, získali vědci hodně nových informací - ale ne tolik, kolik doufali. Zklamal totiž druhý vysílací kanál. A tak, i když přístroje na sondě fungovaly bezvadně, část získaných dat se na Zemi nedostala.

Mimo jiné zatím není známo, jak vysoká je rychlost větrů v různých vrstvách atmosféry Titanu. Vědci však tvrdí, že velkou část ztracených dat dokážou postupně rekonstruovat.

Náčrt manévru, při kterém modul Huygens vnikl do atmosféry Titanu. (14. ledna 2005)

Vědci z Evropské vesmírné agentury (ESA) čekají na signál z Huygens. (14. ledna 2005)

Jeden z prvních snímků Titanu. Byl pořízen sondou Huygens z povrchu měsíce. Na povrchu jsou vidět ledové balvany. Jejich velikost bude upřesněna po důkladném zpracování snímku. (14. ledna 2005)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video