Prezident Miloš Zeman při setkání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem...

Prezident Miloš Zeman při setkání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem v Kremlu (9. května 2015) | foto: Reuters

Zeman přistál v Soči, v úterý bude besedovat s Putinem

  • 420
Na pětidenní návštěvu Ruska přiletěl český prezident Miloš Zeman. V černomořském letovisku Soči se v úterý zúčastní besedy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Zeman kromě Soči navštíví Moskvu a Jekatěrinburg, na cestě ho doprovází manželka.

K soukromé besedě se český prezident ve středu sejde i s premiérem Dmitrijem Medveděvem, vyloučeno není ani setkání s posledním sovětským prezidentem Michailem Gorbačovem, který kvůli špatnému zdraví loni v září zrušil svou cestu do Prahy. 

Vrcholem pracovní části Zemanovy cesty bude účast na dvou podnikatelských fórech v Moskvě a Jekatěrinburgu. Kolem 130 zástupců českých firem bude na seminářích debatovat o možné obchodní a hospodářské spolupráci, zejména v energetice a dopravě. Podepsáno má být třináct kontraktů v hodnotě přes 20 miliard korun.

20.listopadu 2017 v 18:18, příspěvek archivován: 20.listopadu 2017 v 18:27

Právě teď, Soči. Krátce po přistání. Program návštěvy Ruska zde: https://t.co/vTwj7hwVYx https://t.co/yWvEE3GztT

V Moskvě, kde bude pobývat ve středu a ve čtvrtek, Zeman vyznamená několik ruských válečných veteránů a otevře výstavu o pokladech Pražského hradu, jež je českou odpovědí na přehlídku exponátů z carské dynastie Romanovců, která byla na Pražském hradě vystavena v roce 2011.

Páteční Zemanův program v Jekatěrinburgu, který leží asi 1 700 kilometrů východně od Moskvy, obsahuje kromě účasti na podnikatelském fóru také převzetí čestného doktorátu na Uralské federální univerzitě, položení věnce k pomníku československých legionářů na místním Michajlovském hřbitově a prohlídku Uralského závodu civilního letectví (UZGA), který kompletuje letouny české výroby L-410. Týž den se prezident vrátí do Prahy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video