Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zelenskyj přijel na summit Ligy arabských států, pak zamíří na setkání G7

  8:22aktualizováno  15:37
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se osobně zúčastní summitu skupiny vyspělých zemí G7 v Hirošimě. V pátek přicestoval na zasedání Ligy arabských států v Saúdské Arábii. Poté poletí francouzským vládním letadlem na summit G7. V úvodu summitu lídři státu uctili památku obětí atomové bomby, kterou koncem druhé světové války na město svrhly Spojené státy.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek přicestoval na zasedání Ligy...

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek přicestoval na zasedání Ligy arabských států v Saúdské Arábii. (19. května 2023) | foto: ČTK

Zelenskyj v pátek nečekaně přijel na summit Ligy arabských států (LAS) do saúdskoarabské Džiddy, jehož se poprvé od začátku občanské války v Sýrii v roce 2011 účastní i syrský prezident Bašár Asad, spojenec Moskvy. Zelenskyj na summitu vyzval k podpoře svého mírového plánu pro Ukrajinu a uvedl, že některé země, i z arabského regionu, zavírají oči před zločiny Ruska.

„Bohužel jsou ve světě tací, a jsou i zde mezi vámi, kteří zavírají oči před nelegálními věznicemi a anexemi. A já jsem tady proto, aby si každý mohl udělat upřímný náhled na situaci bez ohledu na to, jak silný vliv se snaží mít Rusko,“ řekl na summitu v Džiddě Zelenskyj podle agentury AFP.

Asadovi pomohl zpátky do klubu i Kapitán kuráž. Západ jen potupně přihlíží

Zelenskyj také vyzval arabské lídry, aby podpořili jeho desetibodový mírový plán. V něm trvá mimo jiné na návratu všech ukrajinských území, které Rusko obsadilo, na reparacích za válečné škody způsobené ruskou invazí a na vytvoření zvláštního tribunálu, který by soudil ruské válečné zločiny. Takové návrhy ale Moskva odmítá.

Ukrajinský prezident také po příjezdu do Saúdské Arábie napsal na síti Telegram, že chce s arabskými lídry hovořit i o ochraně ukrajinských muslimů, včetně krymských Tatarů. Ty čelí na Krymu represím po ruské anexi tohoto území v roce 2014. Zelenskyj také předtím na Twitteru napsal, že jeho první cesta do Saúdské Arábie má za cíl „posílit bilaterální vztahy a vztahy Ukrajiny s arabským světem“.

Podle televize Al-Arabíja je účast Zelenského jako čestného hosta summitu součástí snahy Rijádu zprostředkovat mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou, což dnes také potvrdil saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán. Rijád se už dříve několikrát nabídl jako prostředník pro mírové rozhovory a loni sehrál roli při vyjednání propuštění desítky bojovníků různých národností z ruského zajetí.

Saúdská Arábie ve válce Ruska na Ukrajině udržuje neutrální postoj, poskytla už ale Kyjevu humanitární pomoc. Dohodu o ní podepsal v únoru v Kyjevě saúdskoarabský ministr zahraničí Fajsal bin Farhán Saúd. Loni na podzim také Zelenskyj telefonicky hovořil s korunním princem bin Salmánem.

Arabští lídři mají na summitu diskutovat také mimo jiné o ozbrojeném konfliktu v Súdánu, nárůstu střetů v Izraeli mezi tamní armádou a palestinskými radikály či oficiálně potvrdit návrat Sýrie do LAS. Začátkem tohoto měsíce se ministři zahraničí LAS rozhodli obnovit Damašku členství, pozastavené v roce 2011 kvůli potlačování protivládních protestů v Sýrii Asadovým režimem.

Proti normalizaci vztahů s Damaškem jsou ale Katar, Kuvajt či Maroko. Například Katar ale uvádí, že nebude blokovat konsensus. Obnovení vztahů arabských zemí se Sýrií se nelíbí ani Spojeným státům.

„Nemyslíme si, že by Sýrie měla být přijata zpět do LAS,“ řekl novinářům mluvčí amerického ministerstva zahraničí Vedant Patel. Dodal nicméně, že USA mají „několik společných cílů“ v této věci, například vydání amerického novináře Austina Tice, který zmizel v Sýrii v roce 2012. Jeho rodina i americká administrativa tvrdí, že je stále v syrském zajetí a že tamní vláda může zajistit jeho propuštění.

Zelenskyj přijede i na summit G7, ta bude usilovat o svět bez jaderných zbraní

„Bude se tam rozhodovat o velmi důležitých věcech. Proto je klíčové, aby tam byl náš prezident a hájil naše zájmy,“ prohlásil podle Reuters šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov k účasti prezidenta na summitu G7.

Půjde o jeho první cestu do Asie od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Ukrajinský prezident v uplynulých dnech osobně navštívil Itálii, Německo, Francii a Británii.

S jejich lídry, kteří nyní odcestovali do Hirošimy na summit G7, jednal o další pomoci jeho zemi. Japonský premiér Fumio Kišida do Kyjeva za Zelenským neohlášeně přijel 21. března.

Rusko je demoralizované, tribunál Putina odsoudí, řekl Zelenskyj v Haagu

Šéfové států a vlád zemí skupiny G7 budou v Hirošimě jednat o ruské agresi proti Ukrajině, o dodávkách dronů a jaderném programu Iránu, o zpřísnění sankcí proti Moskvě nebo o tom, jak postupovat vzhledem k Číně s jejími mocenskými ambicemi.

„Máme hluboké obavy ohledně destabilizujících aktivit Íránu, včetně předávání raket, bezpilotních letounů a souvisejících technologií jiným státům i dalším subjektům,“ píše se v návrhu prohlášení zemí G7, které bude vydáno zřejmě v neděli.

„Jsme rovněž pevně přesvědčeni, že Írán nesmí vyvíjet jaderné zbraně,“ dodává dokument. Na summitu v Hirošimě bylo již dnes vydáno samostatné prohlášení týkající se války na Ukrajině, napsala japonská média.

Rusko po Íránu žádá další drony. Rozšiřují vojenské partnerství, míní USA

Ruská invaze na Ukrajinu a s ní související hrozba nového jaderného konfliktu patří k hlavním tématům nynějších diskusí šéfů států a vlád nejvyspělejších zemí světa. Summit se koná v Hirošimě, která se 6. srpna 1945 stala prvním terčem jaderného bombardování na světě.

Šéfové zemí G7 v prohlášení zdůrazní své „odhodlání realisticky, pragmaticky a zodpovědně usilovat o svět bez jaderných zbraní, který by nebyl méně bezpečný“.

Americký prezident Joe Biden, který se summitu G7 účastní, se v sobotu v Japonsku rovněž setká s vedoucími představiteli zemí aliance Quad, která kromě USA zahrnuje také Austrálii, Japonsko a Indii, oznámil dnes Bílý dům. Schůzka Quad se měla původně konat příští týden v Austrálii, Biden ale svou cestu do Austrálie odložil s ohledem na domácí krizi kolem hrozící platební neschopnosti vlády.

Lídři států uctili oběti bombardování během druhé světové války

Na začátku summitu položili věnce v Parku míru, památníku věnovaném obětem atomové bomby, kterou americký bombardér na město shodil během druhé světové války v srpnu 1945.

U vchodu do památníku státníky a jejich manželky přivítal japonský premiér Fumio Kišida s chotí Juko. Prohlédli si pak fotografie zkázy, kterou jaderná bomba ve městě způsobila. Kišida řekl, že úsilí o svět bez jaderných zbraní je „prací na celý život“. Jeho manželka měla na klopě saka zlatou brož ve tvaru origami jeřába, což je symbol jaderného dědictví Hirošimy, píše britský The Guardian.

V japonské Hirošimě probíhá vrcholná schůzka vůdců zemí skupiny velkých světových ekonomik G7. Lídři států položili věnce v Parku míru, památníku věnovaném obětem atomové bomby, kterou americký bombardér na město shodil během druhé světové války v srpnu 1945. (19. května 2023)

Součástí památníku je prostý betonový oblouk, pod kterým leží kamenný sarkofág se jmény všech obětí exploze. Na místě je také dodnes ve stejném stavu jako po výbuchu udržován Atomový dóm, což byla nejbližší stavba od místa dopadu bomby, která zůstala stát, i když byla značně poškozena. Budova byla v roce 1915 postavena podle projektu českého architekta Jana Letzela.

Americké velení se 6. srpna 1945 rozhodlo použít mimořádně ničivou zbraň v obavě z obrovských ztrát v případě invaze do Japonska. Atomová bomba přezdívaná Little Boy (Chlapeček) zabila v Hirošimě na 140 000 lidí a město prakticky srovnala se zemí. Tři dny po Hirošimě následoval druhý atomový útok na japonské Nagasaki, při němž zahynulo asi 80 000 lidí. Japonsko kapitulovalo o šest dní později.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...