Ohnivý kruh od Saúdské Arábie po Thajsko. Lidé sledovali zatmění Slunce

  • 25
Tisíce lidí v jižní Asii a částech Blízkého východu sledovaly neobvyklé prstencové zatmění Slunce. To vzniká, když se Měsíc nachází blízko své největší možné vzdálenosti od Země, a z pozemské perspektivy je tak příliš malý na to, aby zakryl celý sluneční kotouč. Na pohled se pak kolem siluety Měsíce vytvoří ohnivý kruh.

Zatmění bylo možné pozorovat od Indie, Pákistánu, Srí Lanky a Thajska po Singapur a Indonésii. Viditelné bylo však i ze Saúdské Arábie.

Indonéské úřady na pozorování zatmění poskytly teleskopy a stovky brýlí na ochranu očí. Více než dvouminutové zatmění pozorovaly tisíce lidí, někteří přitom tleskali a pískali.

V Pákistánu se zase mnozí handicapovaní lidé ocitli zahrabaní v písku. Podle tamní legendy je totiž díky tomu zatmění uzdraví.

Šéf singapurské astronomické společnosti Albert Ho uvedl, že nynější zatmění bylo pouze jedno ze dvou, která budou ze Singapuru viditelná po zbytek tohoto století, to další se očekává v roce 2063.

Zatmění Slunce je většinou z některého místa na Zemi možné spatřit dvakrát do roka, maximálně však pětkrát, poznamenala agentura Reuters.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video