Zátah nesouvisel s prezidentem Izraele

  • 61
Zatýkání v Budapešti nesouvisí s návštěvou izraelského prezidenta Moše Kacava. Tamní policie odhalila chystaný atentát proti muzeu holocaustu. Původně měla za to, že souvisí s právě probíhající státní návštěvou.

"Není tady žádné spojení mezi návštěvou izraelského prezidenta a akcí, kterou podnikla policie," řekl na tiskové konferenci šéf maďarské policie László Salgo.

Policie dříve oznámila, že zatkla tři Araby, kteří jsou podezřelí z přípravy "teroristického aktu" v novém muzeu holocaustu. Policejní zdroje vyslovily domněnku, že čin může souviset s návštěvou izraelského prezidenta Kacava, který má tento památník ve čtvrtek slavnostně otevřít.

Podezření z přípravy útoku na Kacava měly po zatčení Arabů také izraelské diplomatické zdroje.

Policie později upřesnila, že byl zatčen maďarský občan palestinského původu, který se chystal vyhodit do vzduchu židovské muzeum. Podle šéfa národního úřadu pro vyšetřování Attily Petöfiho tomu nasvědčují důležité informace. Zadrženi a vyslýcháni jsou další dva muži původem Syřané.
 
"Hlavní podezřelý měl dva komplice, jeden prý sehnal výbušninu a druhý ji pak měl v muzeu holokaustu odpálit," řekl Salgo.

Kacav po setkání s maďarským prezidentem Ferencem Mádlem řekl, byl informován o policejní akci, ale že důvěřuje zabezpečení své ochrany.

"Věřím maďarským bezpečnostním silám a věřím izraelským bezpečnostním silám," řekl Kacav a dodal v žertu: "Varoval jsem prezidenta Mádla, aby se ode mě držel tři kroky."

Izraelští diplomaté odmítli spekulace, že Kacavova návštěva Maďarska byla v minulosti kvůli hrozbě atentátu několikrát přesunuta.

Vedoucí Kacavova úřadu v Jeruzalémě Moše Mizrahi ujistil, že plán třídenní návštěvy se nijak nemění.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video