Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zardárí složil prezidentskou přísahu a slibuje nový Pákistán

  9:55aktualizováno  11:48
Nový pákistánský prezident Asíf Alí Zardárí, vdovec po zavražděné expremiérce Bénazír Bhuttové, se oficiálně ujal úřadu. Po sobotním volebním vítězství dnes v Islámábádu složil přísahu. Spojenci Pákistánu a investoři doufají, že Mušarafův nástupce dokáže zklidnit napjatou situaci v zemi.

Zardárí skládá prezidentskou přísahu. | foto: Reuters

Zardárí, jenž se po loňské vraždě Bhuttové postavil spolu se synem do čela Pákistánské lidové strany (PPP), prý hodlá "upevnit demokracii a pomoci chudým", řekla mluvčí Farzana Rádžová. - o sobotní prezidentské volbě si přečtěte zde

"Asíf Alí Zardárí je štítem, ochranou pro posílení demokracie. Poskytne úlevu masám," prohlásila Rádžová ve státní televizi krátce před inauguračním ceremoniálem. "Demokracie bude fungovat a tato vláda dokončí svůj pětiletý mandát. Po těch pěti letech uvidíte na mapě světa Pákistán jakožto novou zemi s novou nadějí," dodala.

Hlavně uklidnit Pákistán
Hlavním úkolem Zardárího, který se vzhledem ke své korupční minulosti a sklonu chovat se dle hesla "kam vítr, tam plášť" netěší mezi Pákistánci zvláštní oblibě, bude zklidnit napjatou situaci v zemi. Doufají v to investoři i klíčoví spojenci Islámábádu v čele s USA.

Země, jež disponuje jadernými zbraněmi a je domovem tvrdých islámských extremistů, se dlouhé měsíce potýká s politickou a ekonomickou nestabilitou a mohutným nárůstem násilí. Za poslední rok tam při bombových a sebevražedných útocích zemřelo na dvanáct stovek lidí.

K neutěšenému stavu přispěl rozhodující měrou Zardárího předchůdce Parvíz Mušaraf. Někdejší generál, který se moci v zemi chopil v roce 1999, si loni v listopadu pobouřil Pákistánce vyhlášením výjimečného stavu, v jehož rámci rozehnal soudce a nahradil je sobě loajálními.

Důvod? Nejvyšší soud se zrovna chystal vynést verdikt ve věci stížností, které podali opoziční politici na Mušarafa. Přesněji řečeno na říjnovou prezidentskou volbu, kterou Mušaraf vyhrál a která byla podle nich protiústavní.

Mušaraf totiž na hlavu státu kandidoval jakožto vrchní velitel armády, což pákistánský základní zákon nedovoluje. Mušarafovi oponenti volbu napadli u soudu, ten měl rozhodnout 6. listopadu a vypadalo to, že dá oponentům za pravdu.

Mušaraf si "podřízl větev"
A tak se pákistánský prezident pojistil. Prohlásil, že justice nepřípustně zasahuje do politiky, a soud rozpustil. Jím dosazení noví soudci pak splnili to, co bylo jejich úkolem: zamítli všechny opoziční stížnosti a otevřeli Mušarafovi cestu do nového volebního období. Mušaraf nicméně slíbil, že se vzdá pozice nejvyššího vojenského velitele, což také udělal. Přísahu už skládal jako civilista.

Nicméně jeho větev byla již povážlivě naříznutá. Mušaraf na leden vyhlásil předčasné volby, které slibovaly drtivé vítězství opozice v čele s Pákistánskou lidovou stranou Bénazír Bhuttové a Pákistánskou muslimskou ligou Naváze Šarífa, dalšího expremiéra, jehož s Mušarafem "pojila" upřímná osobní nenávist. Právě Šarífa totiž Mušaraf "odstavil" při převratu v roce 1999.

Volby se nakonec konaly až v polovině února. Posunuty byly kvůli vraždě Bhuttové - atentátníci ji zabili 27. prosince na předvolebním shromáždění v Rávalpindí - a krize a nejistota, v níž se Pákistán už v té době zmítal, se ještě prohloubily.

Mušarafovi oponenti prezidenta obvinili, že nedokázal Bhuttové, jež se do vlasti vrátila jen o dva měsíce dříve po osmi letech exilu, zajistit bezpečí. A že za atentátem stojí armáda a tajné služby. Požadovali vyšetřování, které by si vzala na starost OSN. Mušaraf obvinění odmítl a místo OSN pozval do země britský Scotland Yard.

Nicméně únorové volby opravdu vyhrála opozice - tedy PPP a Šarífova Pákistánská muslimská liga. Zformovaly koalici a rovnou řekly: budeme usilovat o svržení Mušarafa.

Americké miliardy lepily pákistánský rozpočet
Situaci v zemi s nelibostí sledovali Američané, pro něž byl Parvíz Mušaraf klíčovým spojencem ve válce proti teroru. Na jejich stranu se přiklonil po 11. září 2001, čímž rozzuřil islamistické radikály. Ale na oplátku dostal od USA pomoc v řádu miliard dolarů. Peníze, které měly jít na boj s teroristy, ponejvíce sloužily jako záplaty pákistánského rozpočtu, nad čímž Američané zavírali oči.

Tlak na Mušarafa vyvrcholil v létě, kdy vláda hodlala zahájit proces impeachmentu, tedy sesazení hlavy státu. Mušaraf ale odešel dřív, než procedura začala. Rezignaci oznámil 18. srpna v televizním projevu. Řekl nicméně, že obvinění, která proti němu kabinet vznesl (že poškodil zemi a její ekonomiku a porušil ústavu), jsou falešná. - přečtěte si Mušaraf podlehl tlaku vlády, odchází z čela Pákistánu

Nové volby se podle ústavy musely odehrát do třiceti dnů od Mušarafova odchodu. Vláda, z níž mezitím odešla Šarífova strana, do nich vyslala Zardárího. Ten byl vzhledem k poměru sil v zákonodárném sboru předem v podstatě jistým vítězem.

Zardárí sám sebe označuje za prozápadního politika, který bude pokračovat ve spojenectví s Američany a potírání islámského extremismu. Pákistánci mu ale příliš nedůvěřují.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...