Zatopená mešita ve městě Hat Yai na jihu Thajska.

Zatopená mešita ve městě Hat Yai na jihu Thajska. | foto: Reuters

Záplavy vyhnaly v Malajsii z domovů tisíce lidí

  • 1
Záplavy vyvolané monzunovými dešti zabily v severní Malajsii nejméně 6 lidí. Dalších 25 tisíc lidí museli záchranáři evakuovat. Podle obyvatel jsou záplavy nejhorší za posledních 30 let. Postihly také jih Thajska.

"Dvě třetiny státu Perlis jsou pod vodou a situaci zhoršuje voda přicházející z jižního Thajska," řekl hlavní představitel Perlisu Shahidan Kassim.

"Od soboty se utopilo nejméně šest lidí. Poslední obětí byl šestiletý chlapec, který spadl v pondělí večer do rozvodněné řeky v severovýchodním státě Kelantan," řekl mluvčí hasičů.

V hlavním městě Perlisu Kangaru nefunguje elektřina a vlaková doprava je omezená.

V Kedahu úřady zavřely hlavní letiště, protože jeho přistávací a startovací dráhy zaplavila voda.

Záplavami postižené oblasti navštívil vicepremiér Najib Razak. Obětem povodní, hlavně farmářům v Kedahu a Perlisu, kde bylo poškozeno 28.000 hektarů rýžových polí, slíbil finanční pomoc.

Severní oblasti Malajsie trpí skoro každý rok záplavami během monzunového období, které trvá od listopadu do března. Více bývají obvykle postiženy severovýchodní státy Kelantan a Trengganu.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video