Tornádo na severu Francie vážně poškodilo některé domy.

Tornádo na severu Francie vážně poškodilo některé domy. | foto: Reuters

Západní Evropou se prohnalo tornádo, zabilo nejméně čtyři lidi

  • 7
Nejméně čtyři lidé zemřeli v neděli večer ve Francii a Belgii během silné větrné bouře. Podle BBC je devět zraněných. Tornádo zdevastovalo dvě ulice ve zhruba šestnáctitisícovém městě Hautmont na severu Francie a přehnalo se také nad částí Belgie. Vážné škody hlásí i Nizozemí.

V Hautmontu vichr ničil střechy, lámal stromy a převracel auta. Připravil o život starší ženu a také místostarostu města s jeho manželkou. Na všechny tři se zřítily jejich domy.

"Okna mého bytu najednou explodovala. Lehl jsem si na zem, myslel jsem, že zemřu," líčil internetovému serveru Timesonline.co.uk jeden z obyvatelů města Mustafa Rbide. Záchranáři dosud prohledávají trosky a pátrají po případných dalších obětech či zraněných.

Následky tornáda v severofrancouzském Hautmontu (4. srpna 2008)

Živel si vyžádal život také v Belgii. Starší žena v obci Bekkevoort v zaplaveném domě upadla, zranila se a zemřela na podchlazení. Bouři provázely prudké lijáky, které zatopily sklepy, silnice a železniční tratě, uvedla ČTK. V Nizozemí živel zpustošil řadu zemědělských usedlostí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video