Japonci v Tokiu protestují kvůli údajnému znásilnění Japonky dvěma americkými vojáky na Okinawě (17. října 2012) | foto: Profimedia.cz

Američtí vojáci v Japonsku nesmí kvůli znásilnění na Okinawě v noci ven

  • 78
Na japonském ostrově Okinawa to kvůli přítomnosti vojáků USA opět vře. Velitel amerických ozbrojených sil v Japonsku se omluvil za skandál, jenž vyvolali dva příslušníci námořnictva, kteří údajně znásilnili místní ženu. Všem americkým vojákům také zakázal v noci vycházet ven.

"Okamžitě vydávám noční zákaz vycházení všem zaměstnancům armády v Japonsku. Těm, kteří jsou zde dočasně, i těm nasazeným," řekl novinářům generálporučík Salvatore Angelella s tím, že zákaz vycházení začne platit v pátek a bude trvat vždy od 23:00 do 5:00.

Emoce na japonském ostrově Okinawa zjitřilo obvinění dvou třiadvacetiletých vojáků, kteří podle japonské policie 16. října v noci znásilnili po pitce mimo základnu místní ženu ve věku mezi dvaceti a třiceti lety, jež se nad ránem vracela domů. Vojáci, kteří se prý na Okinawě jen nakrátko zastavili, jsou nyní v japonské vazbě.

Případ vyvolal protesty japonské vlády a rozhořčení na Okinawě, kde je americká vojenská přítomnost dlouhodobě choulostivou záležitostí. Ostrov hostí asi polovinu ze 47 tisíc amerických vojáků působících v Japonsku.

"Chtěl bych se osobně omluvit za zármutek a trauma, které oběť utrpěla, a za rozhořčení, které případ vyvolal mezi obyvateli Okinawy," řekl Angelella. Zároveň společně s americkým velvyslancem v Japonsku Johnem V. Roosem slíbili, že Spojené státy budou spolupracovat s okinawskou policií při vyšetřování.

"Japonsko je jedním z našich největších spojenců, nejdůvěryhodnějších partnerů a základní kámen míru a stability v Pacifiku. Budeme dále dělat vše, co bude možné, abychom udrželi americko-japonské vztahy silné," dodal.

Americká vojenská přítomnost v Japonsku se datuje od konce druhé světové války a základny na Okinawě jsou pro USA nejvýznamnější v oblasti západního Pacifiku. Pobyt Američanů na Okinawě je však zároveň trnem v oku místních obyvatel.

Lidé si stěžují, že základny umístěné v osídlených oblastech působí nadměrný hluk a zvyšují kriminalitu. Napětí se vystupňovalo v roce 1995 po znásilnění místní školačky trojicí Američanů.

Protesty přiměly Washington a Tokio k dohodě o uzavření hlavní letecké základny na Okinawě, tento plán však už více než deset let stagnuje kvůli sporům, kam zařízení přesunout. Nedávno vyvolalo na Okinawě vlnu nevole přesunování amerických letadel typu Osprey, kterých se místní bojí kvůli tomu, že se jich už několik zřítilo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video