Zajatci Al-Kajdy zabíjeli

  • 8
Převoz zajatců z teroristické sítě Al-Kajda do zajateckého tábora skončil krveprolitím. Nejméně 12 lidí zahynulo, když se zadržení bojovníci Usámy bin Ládina při transportu do věznice v Pákistánu zmocnili zbraní a začali střílet na eskortu. Podle mluvčího pákistánské vlády generálmajora Rašída Kurešího při incidentu přišlo o život šest vězňů, pět strážných a řidič autobusu.

Autobusy převážely 156 vězňů z věznice v Paračinaru u pákistánsko-afghánských hranic do Péšaváru. Jedno z vozidel se při potyčce převrhlo do příkopu. Extremisté arabského původu se vrhli na své strážce - pákistánské vojáky a křičeli: "Bůh je veliký".

Poté jim sebrali zbraně a začali střílet. Někteří vězni se pokusili utéct. Strážní je ale obklíčili a zadrželi. Část z nich však stále uniká.

Mezi vězni byli především Arabové, většina původem z Jemenu. Drtivou část z nich zajali vojáci při útoku na podzemní základnu teroristické organizace Al-Kajda Tora Bora, kde se údajně skrýval i Usáma bin Ládin. Pátrání po něm však bylo zatím bezvýsledné.

Saúdskoarabského radikála bin Ládina obviňují Spojené státy z organizace teroristických útoků na New York a Washington z 11. září, při nichž přišlo o život na 3300 lidí.

 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video