Isabella se s ostatními bílými tygry stala jedním ze symbolů Liberce - podobně známým, jako například vysílač Ještěd.

Isabella se s ostatními bílými tygry stala jedním ze symbolů Liberce - podobně známým, jako například vysílač Ještěd. | foto: ZOO Liberec

Žádné tratoliště krve, lev tygřici zardousil. Její tělo poslouží výuce

  • 10
Tělo bílé tygřice Isabelly z liberecké zoologické zahrady prozkoumali lékaři. Zjistili, že smrt jí dvojice lvů, která se k ní dostala, přivodila rozdrcením průdušnice. Po pitvě a preparaci tělo "tygří babičky" poslouží výukovým účelům.

Okolnosti včerejší smrti tygřice Isabelly blíže nastínil mluvčí liberecké zoo Ivan Langr. Příčinou skonu sedmnáctileté samice bylo přerušení průdušnice - lev ji tlamou prostě rozdrtil. - o smrti tygřice Isabelly čtěte zde

"Nebyla rozsápaná, jak napsala některá média, žádné tratoliště krve. Ten lev profesionálně udělal, co měl udělat," zhodnotil chování 'krále zvířat' mluvčí zahrady Ivan Langr.

ROZHOVOR SE ZOOLOGEM

Na uspávací injekci nebyl čas

S Isabellou zahrada pro další chov už nepočítala - ve volné přírodě by se sedmnácti let zřejmě vůbec nedožila. Další spojení se samcem by pro ni představovalo spíše riziko. Proto se už před čtvrt rokem nejstarší zoo v Česku připravila na chov tygrů po Isabelle.

Jeho základem se mají stát samec Paris, čtyřletá dcera Isabelly pojmenovaná Artemis a mladá, teprve roční samice Surya Bára.

Odborníci budou nyní řešit, jak zamezit opakování útoku. Lvi totiž po vypuštění z ubikace zamířili přes takzvanou křižovatku k výběhu, do kterého předtím vypustili chovatelé Isabellu. Těžkou bránu si mohli nadzvednout proto, že bezpečnostní závlačky v systému propouštěcích vrat nejsou ovladatelné individuálně.

Prozatím budou zvířata chodit do stále stejných výběhů. Zahrada pozastavila systém rotací, který zajišťoval, že na šelmy čas od času vyjde největší a členitý výběh - predátory totiž "naváděl" k tomu, aby si zapamatovali cesty do různých výběhů.

Po pitvě a prozkoumání vzorků Isabella poslouží liberecké zoo ještě posmrtně. Z pitvy půjde určit, jestli nemůžou mít ostatní bílí tygři v zoo nějaký latentní problém. Preparované ostatky pak pomůžou třeba výuce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video