ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Záchranáři našli věci speleologů uvázlých v jeskyni v polských Tatrách

  • 8
Záchranáři, kteří se v polské části Tater od víkendu snaží pomoci dvěma polským speleologům zablokovaným vodou ve Velké sněžné jeskyni, našli některé věci hledaných mužů. Rychlejší postup k nim znemožňují velmi úzké průlezy.

Ve Velké sněžné jeskyni, která je nejdelší a nejhlubší jeskyní v Polsku, speleologové uvázli v sobotu. Zůstali uvězněni asi 500 metrů pod vchodem do jeskyně, když po nedávných deštích stoupla hladina vody v podzemí. Naposledy s nimi byli v kontaktu v sobotu čtyři jejich kamarádi, kteří se výpravy účastnili, ale podařilo se jim včas dostat ven.

Jeskyňáři nechali na jednom místě část své výbavy, kterou dnes našli záchranáři. „S velkou pravděpodobností je tam nechali, protože chtěli projít úzkou mezerou a s veškerým vybavením to nebylo možné,“ řekl náčelník záchranářů Jan Krzysztof agentuře PAP. Jsou tam podle něj tak úzké průchody, že jimi proleze jen velmi štíhlý muž.

Mezi nalezenými věcmi byly dvě lezecké výstroje, poškozená vrtačka pro uložení kotev do skály a také jídlo.

Doposud záchranáři kvůli malé cirkulaci vzduchu používali k rozšiřování průlezů velmi malé nálože a po výbuchu pak museli čekat, než mohli začít odstraňovat uvolněné kameny. Nyní se podle šéfa záchranářů proudění vzduchu zlepšilo, a tak mohou použít nálože silnější. Proto by postup mohl být rychlejší. Celkově už rozšířili chodbu v délce osmi metrů.

Ztraceni v jeskyni. Záchranáři v Tatrách pátrají po ztracených speleolozích

„Významný je každý metr, o který se posuneme vpřed. Celkem je třeba překonat asi 30 metrů, takže se cení každý posun v podmínkách, v jakých pracují,“ uvedl podle serveru pravda.sk Peter Nemec, vedoucí jeskynních záchranářů slovenské Horské záchranné služby, který koordinuje spolupráci slovenských záchranářů v Polsku.

Krzysztof v pondělí vyjádřil obavy o zdraví a dokonce i o život hledaných speleologů vzhledem k tomu, že v jeskyni je vlhko, tma a jen čtyři stupně Celsia. Neuměl odhadnout, jak dlouho mohou záchranné práce trvat. Mohou to podle něj být dny, ale i týdny.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Polsko, vrtačka

Video