Sir Nicholas Winton

Sir Nicholas Winton - Nicholas Winton při setkání s těmi, které v roce 1939 zachránil. (Praha, 2007) | foto: Michal Sváček, MAFRA

Zachránce židovských dětí Winton se stal Hrdinou holokaustu

  • 29
Britský premiér Gordon Brown dnes vyznamenal sira Nicholase Wintona za záchranu stovek židovských dětí z Československa těsně před německou okupací. Stoletý Winton obdržel stříbrnou medaili "Hrdiny holokaustu", kterou britská vláda nechala vyrazit po kampani židovských organizací a části zákonodárců, aby mohla ocenit ty, kteří se angažovali za záchranu osob v ohrožení.

Winton v letech 1938 a 1939 v Československu organizoval odjezdy židovských dětí do Británie a obstarával veškeré formality potřebné k jejich přepravě po železnici. Zachránil takto 669 dětí, z nichž mnohé přišly o rodiče, kteří v zemi zůstali.

Ocenění obdržel také jednadevadesátiletý Denis Avey, který údajně zachránil dva Židy z koncentračního tábora v Osvětimi. Posmrtně se vyznamenání dostalo také dalším 26 Britům, kteří za druhé světové války Židům různě pomáhali. Je mezi nimi i desítka bývalých zajatců, kteří u sebe ukryli patnáctiletou židovskou dívku.

"Tito lidé jsou opravdovými britskými hrdiny a zdrojem národní hrdosti pro nás všechny," prohlásil Brown na recepci ve svém sídle v Londýně. Podle něj zachránci "byli zářícími majáky naděje uprostřed strašného zla".

Winton byl za své činy několikrát vyznamenán již v minulosti a povýšen do rytířského stavu. Václav Havel mu v roce 1998 udělil vysoké české státní vyznamenání - Řád Tomáše Garrigua Masaryka. V roce 2007 ho čeští studenti navrhli na Nobelovu cenu za mír.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video