Záchranáři odpočívají u dolu Karla Marxe

Záchranáři odpočívají u dolu Karla Marxe | foto: Reuters

Záchranáři bojují na Ukrajině o život zavalených horníků. Našli 21 živých

Ukrajinští záchranáři vyprostili ze závalu dalších dvacet jedna horníků. V neděli je uvěznil výbuch v uhelném dole na východě Ukrajiny. Záchranáři se podle místních médií nyní snaží nalézt dalších třináct havířů, kteří jsou nadále pohřešováni.

Při výbuchu, který nastal v neděli dopoledne na dole Karla Marxe v zhruba tisícimetrové hloubce pod povrchem země, bylo nezvěstných celkem 37 lidí.

Dalších pět lidí, kteří pracovali na povrchu, utrpělo vážné popáleniny.

Záchranáři se snaží dostat k zavaleným horníkům přes poškozenou šachtu. Panovaly obavy, že důl může být zaplavený.

Už ráno se jim podařilo vyprostit dva horníky. Nyní jsou v kontaktu s dalšími jedenadvaceti. Čtyři z nich by se měli brzy dostat na povrch.

Podle BBC se záchranáři dostali do hloubky 625 metrů a dál cesta nevedla. Záchranáři prý slyší hlasy zavalených, z hloubky kolem sedmi set metrů.

Podle posledních zpráv je dvacet jedna horníků v hloubce kolem 875 metrů.

Důl Karla Marxe u města Jenakijevo asi šedesát kilometrů od Doněcku patří k nejstarším na Ukrajině. V provozu je od roku 1958.

K výbuchu došlo v neděli, když do dolu sfárala skupina horníků, aby zlepšila bezpečnostní podmínky. Kvůli porušování bezpečnostních předpisů pozastavil důl práci v sobotu. V posledních týdnech byla ze stejných důvodů dočasně přerušena těžba asi ve dvaceti dolech Doněcké oblasti.

Doly na Ukrajině jsou považovány za jedny z nejnebezpečnějších na světě. Od rozpadu bývalého Sovětského svazu v roce 1991 v nich zahynulo více než 4 000 havířů. Například tři exploze na dole Zasjaďko u Doněcku zabily loni během dvou týdnů přes sto horníků.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video