Zásah policistů v nočním klubu v mexickém hlavním městě

Zásah policistů v nočním klubu v mexickém hlavním městě | foto: Reuters

Za smrt 12 lidí v mexickém klubu může nejspíš zásah policie

  • 8
Komise pro dohled nad dodržováním lidských práv mexické metropole obvinila policii, že při pátečním tragickém zásahu v přeplněném nočním klubu zablokovala východ. Údajně tak znemožnila návštěvníkům opustit podnik, v němž bylo v panice ušlapáno 12 lidí. Uvedla to agentura AP.

"Existují fotografie a svědectví, že policie stála u východu, čímž ho zablokovala. Jeden ze svědků to nazval sendvičovým efektem," řekl vedoucí komise Emilio Álvarez Icaza. "Policie se vyrovnala podél schodiště, které bylo současně východem i vstupem a bylo již tak značně úzké," doplnil.

Příslušný úřad federálního distriktu hlavního města podle AP toto obvinění prošetřuje, odmítl ho proto zatím komentovat.

V pátek večer slavilo v jednom z klubů v mexické metropoli konec školního roku okolo 500 mladých lidí, mnoho z nich nezletilých. Panika v podniku vypukla ve chvíli, kdy jeho majitel oznámil příchod policie. Ta přišla kontrolovat, zda se v klubu neprodává nezletilým alkohol. V nastalém zmatku bylo ušlapáno devět návštěvníků a tři muži zákona, další nejméně dvě desítky lidí byly zraněny. - čtěte Mládež v mexickém nočním klubu ušlapala při zásahu policie 12 lidí

Policie hlavní vinu za toto neštěstí svaluje na majitele podniku, který zásah oznámil do mikrofonu. Na tragédii se podle ní podepsalo i to, že množství lidí v klubu překročilo jeho kapacitu a nouzový východ byl částečně zahrazen basami s pivem.

Starosta mexické metropole Marcelo Ebrard policii za způsob, jakým v klubu zakročila, ostře kritizoval a nařídil suspendovat všechny policejní příslušníky, kteří se na zátahu podíleli.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video