Americký vyjednavač Christopher Hill (vlevo) popřel zprávu japonských novin, že mezi USA a KLDR už existuje dohoda.

Americký vyjednavač Christopher Hill (vlevo) popřel zprávu japonských novin, že mezi USA a KLDR už existuje dohoda. | foto: Reuters

Za pomoc zavřeme reaktor, naznačuje KLDR

  • 11
Jednání o jaderném programu KLDR už tři roky vypadají jako přes kopírák. Žádný hmatatelný výsledek. Tentokrát by se to však mohlo změnit, tvrdí experti. Vyjednavači se sešli v Pekingu a Severokorejci už avizovali jistou vstřícnost. Samozřejmě ne bez podmínek.

Pchjongjang je prý svolný mluvit o prvních krocích směřujících k jadernému odzbrojení. "Jsme připraveni diskutovat o prvotních opatřeních," potvrdil vyjednavač Kim Kje-kwan po příletu do čínské metropole.

Pozitivní signál měl údajně vyslat už minulý týden, když ho v hlavním městě KLDR navštívili američtí odborníci.

Severní Korea podle něj při obnovených šestistranných rozhovorech nabídne zmrazení činnosti svého hlavního reaktoru v Jongbjonu. Do země by se zároveň mohli vrátit mezinárodní experti.

Jenže vstřícnost jako obvykle není bezpodmínečná. KLDR opět žádá od Spojených států energetickou pomoc, bezpečnostní záruky a normalizaci vztahů. "Rozhodneme se podle toho, zda se USA vzdají své nepřátelské politiky," podotkl Kim Kje-kwan.

Perou špinavé peníze, tvrdí USA
Není to jen jaderný program, co Američané KLDR vyčítají. Viní Pchjongjang také z padělání amerických dolarů, praní špinavých peněz a podpory terorismu. Kvůli tomu odmítají zrušit sankce, které na komunistický režim uvalili.

Severní Korea už v září 2005 slíbila, že se vzdá svých jaderných ambicí, pokud dostane hospodářskou pomoc a bezpečnostní záruky. Slib se ale nikdy nezačal plnit, Pchjongjang naopak loni v říjnu uskutečnil svůj první test atomové bomby. - více zde

V prosinci následovalo další kolo rozhovorů, kterých se kromě USA a KLDR účastní i Jižní Korea, Japonsko, Čína a Rusko. Opět skončilo bezvýsledně, protože Pchjongjang úplně odmítl debatovat o jaderném odzbrojení a požadoval nejprve zrušení sankcí. - více zde

Tajný kompromis
Kompromis je však už možná na světě. Japonské noviny ráno přinesly zprávu, že Spojené státy a KLDR k němu dospěly při lednovém rozhovoru v Berlíně. Vyjednavači se prý dohodli, že Severní Korea začne omezovat svůj jaderný program a USA v tu samou chvíli zahájí energetickou pomoc.

Americký vyjednavač Christopher Hill to popřel, jeho severokorejský protějšek se k tomu nevyjádřil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video