Motor kyperského letadla

Motor kyperského letadla - Jeden z motorů kyperského letadla, které se v neděli zřítilo nedaleko Atén. (15. srpna 2005) | foto: Reuters

Za pád kyperského stroje může asi přehřátá elektronika

  • 43
Zkázu kyperského letounu zřejmě vyvolalo přehřátí elektroniky. To mohlo způsobit šíření kysličníku uhelnatého, oznámil šéf řeckých vyšetřovatelů. Více světla do případu by podle něj mohla vnést druhá černá skříňka, která je oproti první téměř nepoškozená. Našla se v pátek ráno.

Problém s klimatizací, který hlásila posádka už deset minut po startu, byl tedy zřejmě vážnější, než se zdálo.

"Je jisté, že pilot tento problém oznámil své společnosti. Jde o něco velmi vážného, protože to mohlo vyvolat přehřátí elektroniky, která pak šíří kysličník uhelnatý. Tyto poznatky by mohly dát odpovědi na otázky o příčinách havárie," řekl předseda vyšetřující komise Akrivos Tsolakis.

Upozornil však, že zmíněný problém nemohl sám o sobě vyvolat přetlak, který na palubě zjevně vznikl.

Vedoucí řeckých soudních lékařů Fillipos Kutsaftis informoval, že toxikologické testy na ostatcích druhého pilota, tří dalších členů posádky a dvou cestujících neprokázaly, že by oběti před zřícením upadly do bezvědomí vdechnutím kysličníku uhelnatého. Poznamenal, že to však mohla způsobit jiná látka, což ukáží teprve další analýzy.

Řecký tisk s odvoláním na odborníky napsal, že přehřátí elektronického centra uprostřed letounu by mohlo v každém případě vysvětlit přerušené spojení boeingu s kontrolní věží i problém se zásobováním posádky a cestujících kyslíkem.

Tsolakis upřesnil, že druhá černá skříňka se našla v pátek ráno, ne krátce po havárii, jak dříve tvrdily některé sdělovací prostředky. Stejně jako první, ze které se kvůli poškození podaří jen těžko získat nějaké informace, i tuto prozkoumají na specializovaném pracovišti v Paříži.

Americký Boeing 737-300 kyperské společnosti Helios se zřítil 4. srpna na trase z Larnaky do Prahy, když se blížil k místu svého mezipřistání v řecké metropoli. V jeho troskách v neobydlené oblasti asi 40 kilometrů od Atén zemřelo všech 121 osob na palubě. - více zde

Kyperské úřady zveřejnily seznam obětí, které podle nich tvořilo 110 kyperských Řeků, deset Řeků a německý pilot. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video