Restart počítačů se nezdařil, Rusové jsou ale přesto optimističtí

Restart počítačů se nezdařil, Rusové jsou ale přesto optimističtí | foto: Reuters

Za kolaps počítačů na ISS mohou asi solární panely

  • 6
Nejspíše nové solární panely mohou za výpadky počítačů v ruské sekci Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Ty astronauti zapojili počátkem týdne. Rusové se snažili palubní počítače oživit, ale neúspěšně. Zvažují dopravit na stanici náhradní zařízení.

Že jsou možnou příčinou poruch právě nové zdroje energie, potvrdil na tiskové konferenci manažer programu letů NASA Mike Suffredini. Sluneční kolektory mohly podle něj způsobit rušivé elektromagnetické pole. - více zde

"Každé elektrické vedení má okolo sebe určité magnetické pole a to může ovlivňovat systémy ve své blízkosti," vysvětloval Suffredini, proč všechny tři počítače německé výroby přestaly fungovat. více zde

Ruští experti se je dnes snažili restartovat, ale pokus se nezdařil. Oživování zkoušeli už ve čtvrtek, počítače se jim ale podařilo spustit jen na tři hodiny.

Plánují proto vyslat k ISS nákladní loď Progress s novými počítači a zdroji energie.

Palubní počítače jsou přitom životně důležité, na stanici řídí její polohu na oběžné dráze a ovládají zařízení na výrobu kyslíku a vody. V současné době má ISS zásoby kyslíku na devadesát dní.

Rusové jsou přesto optimističtí: "Na analýze problému pracuje velké množství odborníků kosmického koncernu Eněrgija a letového střediska u Moskvy. Potřebují ale ještě nějaký čas," řekl mluvčí koncernu Igor Panarin.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video