Záchranářská akce - transport zraněného turisty z vrcholu Kriváně ve Vysokých Tatrách

Záchranářská akce - transport zraněného turisty z vrcholu Kriváně ve Vysokých Tatrách | foto: Václav Myslivec

Z prázdnin se nevrátí přes sedmdesát Čechů, nejvíc z Chorvatska

  • 6
Počet českých turistů, kteří dosud o prázdninách zemřeli v zahraničí, v srpnu výrazně stoupl. Zatímco v červenci evidovalo ministerstvo zahraničí padesát čtyři úmrtí, nyní je to už sedmdesát jedna případů. Loni jich ale bylo ještě o třicet víc.

Ze zahraniční dovolené se letos nevrátilo sedmdesát Čechů. A končící poslední týden prázdnin statistiku zřejmě ještě doplní. "Nejvíc, devatenáct Čechů zemřelo v Chorvatsku, dvanáct na Slovensku," říká mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Proč musely konzuláty letos řešit víc úmrtí a zranění než loni? Byla sezona pro Čechy opravdu tragičtější? Ne. Zřejmě jde o optický klam.

Každý rok se totiž zvyšuje počet Čechů, kteří vyrážejí na dovolenou do ciziny. Podle údajů Asociace českých cestovních kanceláří se počet pobytů v zahraničí meziročně zvýšil o 600 tisíc. Češi bohatnou a na dovolenou tak jezdí častěji.

Na dovolenou jezdí víc seniorů
Životní úroveň pomalu stoupá i důchodcům, kteří si dříve cestu k moři nemohli dovolit. "Řada těch, kteří zemřeli v Chorvatsku na infarkt, by ho zřejmě dostala i v Česku," říká Jindra Malá z českého konzulátu ve Splitu.

Očekává, že počet úmrtí není konečný a zvýší se ještě během září. "Starší lidé často jezdí po sezoně, kdy už tady nejsou rodiny s dětmi a je tady levněji," podotýká Malá. - čtěte V Chorvatsku letos zemřelo už devatenáct Čechů

. Kde umírali Češi o prázdninách

Chorvatsko 19
Slovensko 12
Německo 4
Itálie 4
Maďarsko 3
Rumunsko 3
USA 3
Rakousko 2
Švýcarsko 2
Bulharsko 2
Turecko 2
Irsko 2
Indie 1
Kanada 1
Mexiko 1
Velká Británie 1
Polsko 1
Ukrajina 1
Vietnam 1
Belgie 1
Tunis 1
Egypt 1
Maroko 1
Francie 1
Španělsko 1

Podle asociace cestovek letos odjelo na dovolenou deset procent důchodců. Je to více než v devadesátých letech, ale stále méně, než je evropský průměr. V celé EU si letní pobyty užívá 18 procent penzistů.

"Dá se proto čekat, že to číslo bude růst i u nás. A to samozřejmě zvýší i počet zdravotních komplikací Čechů v cizině," říká mluvčí asociace cestovek Tomio Okamura.

Léto jako z učebnice
V bilanci letošních prázdnin, které vlastně skončily už včera, má rozporuplné místo počasí. Řada lidí bude vzpomínat na to, že bylo ošklivě - nebyl snad ani jeden týden, kdy by nepršelo. A dlouhé období tropických veder letos chybělo úplně. Odborníci přesto tvrdí, že léto bylo takové, jaké má být. "Přesně odpovídalo tomu, jak se o něm naše generace učila ve škole," říká klimatolog Jan Pretel.

Srpen zatím meteorologové neanalyzovali, ale červenec byl průměrný co do teplot i deště. "Teplotně byl dokonce o sedm desetin nad normálem a srážek bylo o procento méně," říká Jaroslav Rosa z Českého hydrometeorologického ústavu a odhaduje, že jiný nebyl ani srpen.

"Ten byl možná o něco chladnější, než je běžné," vysvětluje Rosa. Lidé si podle něj zvykli na vedra z minulých let, jež však byla spíše neobvyklá. Letos se počasí vrátilo k normálu.

Češi už nejezdí do kempů
"Odpůrci změn klimatu jsou letos na koni," směje se klimatolog Jan Pretel. Má na mysli spory ohledně globálního oteplování. Vysoké teploty a výkyvy z minulých let byly argumentem pro zastánce této teorie. Letošek jim ukázal "neoteplené" léto v duchu osmdesátých let.

Na počasí si letos stěžovali hlavně majitelé kempů a levných penzionů. Těm však podnikání ztěžuje spíše rostoucí životní úroveň Čechů. "Kempům ubylo 18 procent českých klientů. Ti naopak přibývají hotelům," říká Tomio Okamura.

Češi jezdí na dovolenou stále častěji - do zahraničí i do tuzemska. Za celý loňský rok absolvovali 9,4 milionu dovolených, tedy o půl milionu víc než předloni. Průměrný Čech má přitom dvě dovolené ročně.


. Přijde babí léto

Září bude teplejší než obvykle

První týden v září

Udrží se letní teploty. V pondělí bude až 27 stupňů, v úterý 25 a ve středu 29. Ke konci týdne se ochladí na 17 až 22 stupňů. Bude polojasno, místy s přeháňkami, ve čtvrtek a v pátek by mělo pršet.

Druhý týden v září

Průměrné denní teploty budou mezi 16 a 22 stupni, bude spíše oblačno. Zbytek měsíce Ke konci měsíce se zřejmě oteplí, teploty budou nadprůměrné, až 25 stupňů. Bude spíše jasno.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video