Z drog v USA šly peníze teroristům

  • 22
Americké úřady poprvé zajistily důkazy, že z ilegálních drogových operací jsou financovány teroristické skupiny na Blízkém východě, například ostře protiamerické a antiizraelské organizace Hizballáh a Hamas. "Z našeho vyšetřování poprvé vyplynulo, že z prodeje drog na území Spojených států jsou částečně financovány teroristické skupiny na Blízkém východě," prohlásil v pondělí Asa Hutchinson, ředitel americké Agentury pro potírání narkotik (DEA).

Agenti DEA, jak uvedl Hutchinson, zatkli v lednu v rámci operace Mountain Express řadu osob blízkovýchodního původu, které do Spojených států pašovaly zejména metamfetamin, případně složky pro jeho výrobu. "Velká část peněz z prodeje této drogy byla posílána na Blízký východ teroristickým organizacím," řekl Hutchinson.

Tyto peníze byly například vystopovány na účtech v Libanonu a Jemenu, kde je využíval Hizballáh, teroristická skupina podporovaná Íránem. Zatím neexistuje žádný důkaz o tom, že by peníze z amerického drogového gangu byly spojeny s teroristy, kteří provedli útok na USA loni 11. září.

Při operaci proti gangu, který byl soustředěn zejména v Chicagu a Detroitu, bylo zatčeno přes 130 osob a zabaveno více než třicet tun pseudoefedrinu, základní látky pro výrobu metamfetaminu. U zatčených zajistila DEA přes čtyři a půl milionu dolarů v hotovosti a kromě toho agenti zabavili osm nemovitostí a 160 automobilů. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video