Francouzský policista hlídá oblast v blízkosti klubu Bataclan. U policejních...

Francouzský policista hlídá oblast v blízkosti klubu Bataclan. U policejních zábran přibývají květiny (14. listopadu 2015). | foto: Reuters

Belgičané vydali do Francie bratra organizátora pařížských útoků Atara

  • 8
Belgie vydala do Francie muže podezřelého z podílu na pařížských teroristických útocích, při kterých před třemi lety zemřelo 130 lidí. Jednatřicetiletý Belgičan Yassine Atar je bratrem Oussamy Atara, kterého vyšetřovatelé považují za jednoho z hlavních organizátorů masakru.

S odvoláním na mluvčího belgické federální prokuratury o vydání v úterý informovala agentura AFP. Yassine Atar byl zadržen v Bruselu na konci března 2016, několik dní po teroristických útocích na bruselském letišti a v metru. 

Od té doby byl v belgické vazbě a v červnu 2017 byl obviněn z teroristických vražd a z vedení teroristické skupiny. Podle zdroje agentury AFP dorazil Atar kolem 11:00 SELČ do Paříže. 

Rozkazy k masakrům v Paříži a Bruselu přišly od velení Islámského státu

„Byl vydán do Francie na základě mezinárodního zatykače a zůstane tam ve vazbě,“ uvedl mluvčí prokuratury Eric Van Der Sypt. 

Atarova bratra Oussamu francouzské úřady podezřívají, že teroristické útoky v Paříži z listopadu 2015, při kterých zahynulo 130 lidí, zorganizoval ze Sýrie.

Bratři Atarovi byli bratranci Brahima a Khalida El Bakraouiových, kteří spáchali sebevražedné útoky na letišti Zaventem a v bruselské stanici metra Maalbeek v březnu 2016. Útoky si vyžádaly 32 obětí.

Archivní snímek Yassina Atara:

05.června 2018 v 12:46, příspěvek archivován: 05.června 2018 v 12:55

Terreurverdachte Yassine Atar naar Frankrijk overgebracht https://t.co/QYiegH6xF3 https://t.co/TIC3Ce6bMv

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video