Hurikán Wilma provází silný déšť. Ilustrační foto.

Hurikán Wilma provází silný déšť. Ilustrační foto. | foto: Reuters

Wilma znovu zesílila, útočí na Floridu

  • 13
Hurikán Wilma opět zesílil, znovu dosáhl třetího stupně a ohrožuje Floridu. Smršť, která zdevastovala pobřeží mexického poloostrova Yucatán a zabila 22 lidí, už podle meteorologů zaútočila poblíž ostrova Marco. Osmdesát procent místních lidí ignoruje nařízenou evakuaci.

INFOGRAFIKA: Jak vzniká hurikán

Vítr, který hurikán Wilma doprovází, zrychlil na 185 kilometrů v hodině. Hurikán by podle meteorologů měl k pevnině dorazit před rozbřeskem a přinést s sebou kromě silného větru i tornáda a vzedmutou mořskou hladinu. Ta ohrozí ostrovy Keys a jihozápadní pobřeží státu.

"Doufali jsme, že zeslábne, než narazí na pevninu," říká Max Mayfield, ředitel amerického Národního střediska pro hurikány. "Ale teď si nejsme jistí, že se tak stane."

Ve floridském městě Naples nařídily úřady evakuaci asi 160 tisíc místních lidí a turistů. Drtivá většina z nich však zůstává doma. Lidé už jsou letošní hurikánovou sezónou vyčerpaní.

Poslední evakuační autobus odjel z Key Westu v neděli ráno pouze s řidičem a jediným cestujícím.

Na cestě k Floridě už Wilma řádila na Kubě. Mohutné vlnobití zasáhlo hlavní město Havanu. Voda zalila pobřežní komunikace a pronikla i do blízkých čtvrtí se starými polorozpadlými domy.

Přívaly vody z rozbouřeného Karibiku pronikly dopoledne místního času až čtyři bloky hluboko do města. Po několika hodinách vlnovití ještě zesílilo, policie uzavřela nábřeží a začala evakuovat obyvatele. iDNES to potvrdil ředitel televize Óčko Jiří Balvín, který na ostrově uvízl kvůli přerušenému leteckému provozu. - více zde

Po Wilmě přichází Alpha
V oblasti se v sobotu zformovala nová bouře Alpha, již 22. tropická bouře v této sezóně. - více zde

V neděli zasáhla Haiti a zabila nejméně pět lidí. V Dominikánské republice už bylo evakuováno 35 tisíc lidí.

Mexický ministr vnitra Carlos Abascal oznámil, že letoviska v okolí Cancúnu, která zasáhl hurikán Wilma, zůstanou až do prosince uzavřená. Vážně poškozeno je i mezinárodní letiště v Cancúnu. Asi 30 tisíc turistů převážejí autobusy na jiná letiště.

Rozsáhlé části Yucatánu jsou stále bez dodávek elektrického proudu, domovy opustilo na 370 tisíc lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video