Odtud asi ne. Tým WHO usoudil, že virus „velmi pravděpodobně“ neunikl z Wuchanského virologického institutu, jak se spekuluje. | foto: Profimedia.cz

ANALÝZA: Čínská propaganda slaví. Bylo ale vyšetřování opravdu nestranné?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Co se týče původu koronaviru, který už přes rok sužuje planetu, jsme po misi Světové zdravotnické organizace (WHO) v Číně jen o málo moudřejší. Kde přesně se viník nynější pandemie zrodil?

Peter Ben Embarek, dánský vedoucí mezinárodního týmu WHO, odpovídal po návratu prakticky na cokoliv dosti stereotypně: Bude to vyžadovat další výzkum. S jednou výjimkou – prý se dá vyloučit, že virus unikl z wuchanského virologického institutu, což byla hypotéza v prvé řadě velice oblíbená administrativou exprezidenta Donalda Trumpa.

Řečeno slovy Bena Embareka, je to „extrémně nepravděpodobné“. Své tvrzení však dánský vědec nezdůvodnil žádnými nezpochybnitelnými údaji, ale velice vágním postřehem, že náhodné úniky virů z takovýchto laboratoří jsou velmi vzácné.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video