Pandemie zrychluje a hrozí další vlna, varuje šéf evropské WHO

  • 520
Deset týdnů počty nově nakažených koronavirem v Evropě klesaly. Už týden však pandemie opět zrychluje, varoval šéf evropské pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) Hans Kluge. Podle něj lze čekat další vlnu pandemie, pokud se lidé nebudou chovat disciplinovaně. Evropská léková agentura ovšem uvedla, že proti vysoce nakažlivé variantě delta mohou stačit dvě dávky vakcíny.

„Evropský region zasáhne nová vlna, pokud nezůstaneme disciplinovaní,“ prohlásil Kluge na tiskové konferenci. Šéf evropské pobočky WHO dodal, že minulý týden počet nových případů vzrostl o 10 procent. 

Dvě dávky na deltu mohou stačit

Dvě dávky vakcíny proti covidu-19 zřejmě chrání před variantou delta, míní Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

„Údaje získané z konkrétních důkazů ukazují, že dvě dávky vakcíny proti ní chrání,“ řekl Marco Cavaleri, zodpovědný za strategii očkování.

„V současné době se zdá, že čtyři vakcíny schválené v EU chrání před všemi variantami kolujícími v Evropě, včetně varianty delta,“ dodal. EMA povoluje vakcíny od firem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson.

Kluge to přičítá zmírňování protikoronavirových restrikcí a silnějším interakcím mezi lidmi při setkávání a cestování. 

Situace se podle Klugeho velmi rychle mění, obavy budí varianta delta, zejména pak „v oblastech, kde přes značné úsilí členských zemí zůstávají miliony nenaočkovaných lidí“. 

Koronavirová varianta delta se poprvé objevila v závěru loňského roku v Indii. Nyní se s ní v Evropě potýkají hlavně Británie či Portugalsko, postupně se ale šíří i do dalších zemí včetně Česka. 

Hygienici v Německu v pondělí odhadovali, že varianta delta je zodpovědná již za polovinu potvrzených případů nákazy.

Podle údajů WHO ke konci června se v Evropě dosud objevilo 56 milionů případů nákazy koronavirem a více než 1,18 milionu lidí na následky nemoci zemřelo. Za posledních sedm dní WHO eviduje v Evropě 426 024 nakažených a 6 704 zemřelých.

V Česku je reprodukční číslo nejvyšší od zimy

Počty nakažených koronavirem i zemřelých se v Česku snižují, přesto byl v červnu dvojnásobek nakažených a víc než dvakrát více mrtvých oproti červnu 2020. Od loňského března, kdy se v ČR potvrdily první nákazy koronavirem, se nemoc prokázala u 1 667 435 lidí, nejhorší situace byla letos v březnu. Celkový počet pozitivních testů dosáhl ve třináctém měsíci epidemie 299 601 a denní průměr se blížil 10 000 nakažených. 

Přes čtvrt milionu nakažených bylo ještě loni v říjnu a letos v lednu a únoru. V posledních měsících se počet nakažených snižuje, v dubnu klesl pod sto tisíc, v květnu pod 30 000 a v červnu činil 5 303 (což je ale stále dvakrát více než ve stejném měsíci loni).

Počet lidí, kteří v ČR zemřeli po nákaze koronavirem, dosáhl 30 304, z toho pětina (6 052) připadá na letošní březen, který se tak stal nejhorším měsícem. V březnu často umíralo i 200 lidí denně, poté ale trend výrazně zpomalil. 

Ještě letos v dubnu zemřelo s covidem 2 457 lidí, v květnu to bylo 664 a v červnu 71 lidí - a některé dny podle údajů ministerstva zdravotnictví už nejsou hlášení žádní mrtví. Vůbec nejhorším dnem byl 3. listopad loňského roku, kdy zemřelo 261 nakažených, následují letošní 15. březen s 237 mrtvými a 8. březen s 236 mrtvými.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video