Ve Vysokých Tatrách se přemnožili medvědi, varuje tamější samospráva

  • 49
Správa souměstí Vysoké Tatry v podhůří stejnojmenného nejvyššího pohoří na Slovensku upozornila na přemnožené medvědy, kteří vyhledávají potravu v blízkosti obydlí, hotelů a zařízení. Podle samosprávy jsou tak v ohrožení místní obyvatelé i turisté.

„V takovéto závažné situaci se Vysoké Tatry ještě nikdy nenacházely. Stav je natolik závažný, že se již skutečně obávám o životy domácích (obyvatel) i turistů,“ uvedl primátor Vysokých Tater Ján Mokoš.

Oznámil proto, že by uvítal regulaci počtu chráněné šelmy. Tatry jsou oblíbeným cílem také českých turistů.

Město tvrdí, že už využilo všechny své kompetence ve snaze předcházet výskytu medvědů na svém území, včetně budování nových míst pro kontejnery s komunálním odpadem a elektrických ohradníků. 

Vyslovilo se rovněž za jednodušší regulaci počtu medvědů v případě, že se potvrdí jejich přemnožení. Zatímco v roce 2010 zaznamenaly Vysoké Tatry 97 hlášení výskytu medvědů, letos se tento počet vyšplhal na více než 700 případů. Nejčastěji jde o tatranské části Starý a Nový Smokovec, jakož i Tatranská Lomnica. 

Výjimku na odstřel šelmy uděluje ministerstvo životního prostředí, které už dříve uvedlo, že jeho záměrem je medvědy chránit. Ochranáři zase uvedli, že medvědi jsou přirozenou součástí přírody v Tatrách.

Střety medvěda s člověkem nejsou na Slovensku ojedinělé. Podle výzkumu z roku 2015 žilo v zemi 1 023 až 1 489 medvědů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video