Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: shutterstock.com

Výbuch v kolumbijském dole uvěznil 75 horníků, jejich šance jsou mizivé

  • 1
Výbuch v uhelném dole na severozápadě Kolumbie zaživa pohřbil přes sedmdesát horníků. Nejméně 16 z nich zemřelo a o ostatních zatím nejsou žádné zprávy. Šance na jejich záchranu jsou však malé.

"Explozi v dole San Fernando ve městě Amagá způsobil zřejmě nahromaděný plyn," řekl John Fredy Rendon z místního úřadu DAPARD z kolumbijské provincie Antioquia.

Výbuch naneštěstí nastal okolo jedné hodiny ranní místního času, tedy ve chvíli, kdy se v šachtě střídají směny. V dole tak bylo podle Rendona mnohem víc lidí.

"Upřímně, naděje na jejich záchranu je velmi malá, prakticky žádná," citoval chilský deník La Nación Luz Amandu Pulidovou z úřadu pro katastrofy, která poskytla rozhovor místnímu rádiu.

"Podle zpráv, které máme, došlo v noci ze středy na čtvrtek v uhelném dole San Fernando v Amagá k explozi. Výbuch uvěznil v podzemí 72 horníků," upřesnila Pulidová. Kolumbijský prezident Alvaro Uribe potvrdil, že dosud v dole nalezlo smrt 16 lidí.

Výbuchy metanu, který se uvolňuje z uhlí, jsou v Kolumbii poměrně časté. Loni v provincii Antioquía zabily osm horníků, v roce 2007 při takovém neštěstí zahynulo 31 horníků. V celé Kolumbii, která je pátým největším exportérem uhlí na světě, podobné exploze každoročně zabijí nebo zraní stovky lidí.

Amagá, kolumbie


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video