Výbuch v Bejrútu

Výbuch v Bejrútu - Výbuch na severním předměstí libanonského Bejrútu zabil nejméně tři lidi a 16 dalších zranil. (15. ledna 2008) | foto: Reuters

Výbuch v Bejrútu zasáhl auto americké ambasády, zemřeli čtyři lidé

  • 1
Severním předměstím libanonského Bejrútu otřásl mohutný výbuch. Nálož nastražená v autě explodovala v momentě, kdy kolem projížděl vůz americké ambasády. Zemřeli čtyři lidé, nejméně 16 dalších bylo zraněno. Podle ministerstva zahraničí USA byli všichni mrtví Libanonci.

Šlo o další z útoků namířených na západní a prozápadní cíle. Tři z obětí prý seděly v autě, které vyletělo do povětří. V americkém voze byl v momentě exploze jen libanonský řidič, který podle některých zdrojů utrpěl lehká zranění.

Zemi v poslední době sužuje řada bombových útoků. Zatím poslední se odehrál 12. prosince na křesťanském předměstí Baabda. Zemřel při něm i generál Francois Al-Hadždž z vedení libanonské armády (více zde). O generálovi se uvažovalo jako o možném armádním šéfovi za předpokladu, že by byl ten současný - Michel Suleiman - zvolen prezidentem.

Libanon se momentálně nachází v politické krizi. Znesváření prosyrští a prozápadní poslanci nejsou s to zvolit prezidenta. Hlasování už se mnohokrát odkládalo, i když Emilu Lahúdovi vypršel mandát už loni v listopadu.

V únoru 2005 zabil mohutný výbuch v hlavním městě bývalého premiéra Rafíka Harírího (více zde). Vražda rozpoutala vlnu masových protestů, které nakonec vyústily v odchod syrských jednotek z Libanonu. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video