Abú Bakr Bagdádí vyzval muslimy k celosvětovému džihádu.

Abú Bakr Bagdádí vyzval muslimy k celosvětovému džihádu. | foto: AP

Připojte se k džihádu, vyzval muslimy šéf sunnitských teroristů

  • 46
Vůdce organizace ISIL, která ovládá sever Iráku a Sýrie, abú Bakr Bagdádí vyzval muslimy na celém světě, aby se připojili k džihádu. Muslimy zároveň láká, aby emigrovali ze svých domovských států a zakotvili v novém islámském státu.

Nahrávka zveřejněná na internetu je prvním poselstvím Bagdádího od okamžiku, kdy organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) na severu Iráku a Sýrie vyhlásil chalífát (více o vyhlášení chalífátu se dočtete zde).

"Není nic lepšího v tomto požehnaném měsíci nebo v kterémkoli jiném, než džihád ve stopách božích, tak se chopte této šance a bojujte svatou válku za Alláhovu víru," řekl Bagdádí na nahrávce zveřejněné při příležitosti začátku postního měsíce ramadán.

Samozvaný nástupce proroka Mohameda také vyzval všechny muslimy, aby emigrovali do jím vedeného Islámského státu. Pomoci budovat "domov islámu" je pro ně prý povinností, cituje Bagdádího server BBC.

Mezi bojovníky takzvané svaté války získal v posledních měsících Bagdádí větší vliv než nynější vůdce teroristické sítě al-Káida Ajmán Zavahrí. Zavahrí deset let žije na afghánsko-pákistánském pomezí a členy své organizace oslovuje prostřednictvím videa. Bagdádí naproti tomu obsazuje města, zmobilizoval množství lidí a zabíjí své odpůrce v Sýrii a Iráku.

Bagdádí odepřel poslušnost Zavahrímu, když velitel yl-Káidy nařídil, aby ISIL vyklidil pole v Sýrii a přenechal tamní operace odnoži al-Káidy, frontě an-Nusra. ISIL v Sýrii dále bojuje, a to nejenom proti režimu prezidenta Bašára Asada v Damašku, ale také proti an-Nusře, jejíž velitelé však v posledních týdnech rovněž přecházejí na stranu ISIL.

Ofenziva islamistů v Iráku

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video