Tělo zastřeleného delfína, které ochránci přírody našli v září na ostrově Elmer

Tělo zastřeleného delfína, které ochránci přírody našli v září na ostrově Elmer Island. | foto: AP

Na jihu Spojených států řádí vrah delfínů, útočí pistolí i šroubovákem

  • 7
Úřady na jihu USA vyšetřují smrt šesti delfínů, které v uplynulých měsících někdo brutálně sprovodil ze světa. Neznámý pachatel na přátelské kytovce dovádějící ve vodách Mexického zálivu útočí šroubovákem, střílí po nich a zohavuje jejich těla.

Američtí ekologové během letošního roku našli na pobřeží států Louisiana, Mississippi a Alabama už šest mrtvých delfínů skákavých. V červnu objevili tělo delfína se šroubovákem zabodnutým v hlavě, v září je na ostrově Elmer Island zděsil pohled na zvíře, které někdo zastřelil pistolí.

Poslední případ vyšel najevo minulý pátek, kdy na ostrově Deer Island našli mrtvého kytovce s chybějící čelistí. Také další objevená těla nesou známky posmrtného zohavení. Ochránci přírody jsou zdrcení a přiznávají, že pitvání hravých delfínů jim láme srdce.

"Nedokážu pochopit, proč by někdo chtěl zastřelit delfína," řekl zpravodajskému portálu televize CNN Jeff Radonski z Národního úřadu pro oceán a atmosféru, který se mimo jiné zabývá ochranou mořské fauny.

Zabití delfína může být podle amerických zákonů potrestáno pokutou až ve výši 20 tisíc dolarů (asi 400 tisíc korun) nebo ročním pobytem za mřížemi. V minulosti se objevily případy, kdy rybáři útočili na delfíny, kteří jim užírali návnadu či ulovené ryby.

Ekologové našli zabité delfíny na severním pobřeží Mexického zálivu

Ekologové našli zabité delfíny na severním pobřeží Mexického zálivu


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video