Vratislav Štůla po druhé světové válce nastoupil do služeb OSN. Dvacet let pracoval na projektech ekonomické a rozvojové pomoci po celém světě. | foto: archiv rodiny Štůlových

Zapomenutý Čech třikrát přelstil gestapo. Francouzi mu dali válečný kříž

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Za války byl jedním z nejaktivnějších členů československého odboje ve Francii. Převáděl lidi přes hranici, z ilegality organizoval síť pomoci stovkám krajanů. Od Charlese de Gaulla dostal válečný kříž, jeho jméno u nás však téměř nikdo nezná. Od narození Vratislava Štůly tento týden uplynulo přesně sto let.

Psal se osmý leden 1968. Američanům začínal nejkrvavější rok vietnamské války, v Praze byl o tři dny dříve zvolen do funkce prvního tajemníka komunistické strany Alexandr Dubček.

Dvacet minut po poledni lidé z kanceláří v pátém patře sekretariátu OSN v New Yorku uslyšeli tupou ránu. Na zasněžený parapet za okny dopadlo mužské tělo. Podle dobové zprávy listu The New York Times to byla první sebevražda v sedmnáctileté historii mrakodrapu navrženého po druhé světové válce Le Corbusierem a Oscarem Niemeyerem.

„Třikrát upadl do spárů gestapa, díky chladnokrevné povaze však z výslechů vyvázl a okamžitě upozornil členy sítě na nebezpečí...“

z textu Štůlova vyznamenání Válečným křížem

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video