Analýza DNA prokáže, zda nalezený ostatek patří Fossettovi. Snímek je z roku 2006.

Analýza DNA prokáže, zda nalezený ostatek patří Fossettovi. Snímek je z roku 2006. | foto: Reuters

Vrak Fossettova letadla skrýval část lidské kosti, probíhají testy DNA

  • 10
V troskách letadla, které patřilo Stevu Fossettovi, našli vyšetřovatelé úlomek lidské kosti. Tkáň putovala do laboratoře soudního lékařství, kde by měly testy DNA odhalit, zda ostatky patří zmizelému dobrodruhovi. Fossett je nezvěstný více než rok, letos v únoru ho úřady prohlásily za mrtvého.

Vrak letounu leží ve výšce tří tisíc metrů, západně od města Mammoth Lakes v blízkosti pohoří Sierra Nevada a nedaleko hranic Kalifornie a Nevady.

Místní šerif původně hovořil o nálezu kostí, u kterých nelze s jistotou určit, zda jsou lidské, nebo zvířecí. Vyšetřovatelé Amerického federálního úřadu pro bezpečnost v dopravě potvrdili první variantu.

"Jestli jsme našli nějaké úlomky lidské kosti? Ano, malé, velmi malé množství," sdělil médiím šéf úřadu Mark Rosenker. Asi pěticentimetrový úlomek bude zkoumat soudní lékař. Testy DNA by měly potvrdit, zda je to ostatek Steva Fossetta.

Fossett byl zřejmě mrtvý hned po nárazu
"Vzhledem k tomu, jak dlouho vrak letadla v oblasti ležel, není vůbec překvapením, že jsme na místě našli tak málo ostatků," upřesnil Rosenker.

V oblasti totiž žije řada masožravých živočichů, například medvědi, pumy a také hlodavci, citoval server National Geographic News odborníky na divokou přírodu.

Odborníci také začínají odhalovat, co způsobilo pád letadla. Podle prvních informací narazil Fossett se svým letadlem v mlze čelně do hory. "Byl by to tvrdý náraz, při něm by okamžitě zemřel,“ uvedl bezpečnostní koordinátor Jeff Page, který se zůčastnil hledání vraku dobrodruhova letadla.

Branson: Vzdejme Stevovi hold
Informace vyšetřovacího týmu komentovala vdova po Fossettovi Peggy: "Nejistota, která obestírá smrt mého muže, mě dostala poslední rok do velmi složité situace. Doufám, že nyní bude možné tuto velmi smutnou kapitolu mého života uzavřít."

Pro Fossettova známého přítele Richarda Bransona, se kterým sdílel nadšení pro dobrodružné výpravy, nastala konečně příležitost vzdát dobrodruhovi hold. "Když se nyní podařilo najít letadlo, konečně budeme moci uzavřít příběh Stevova obdivuhodného života," citovala Bransona agentura Reuters.

"Také půjdou stranou všelijaké historky. Rodina, kamarádi a zbytek světa tak může složit poklonu skutečně skvělému a pozoruhodnému muži," dodal miliardář a zakladatel seskupení dopravních společností Virgin Group.

Fossettovy věci našel turista
Záchranný tým trosky letadla lokalizoval ve středu ze vzduchu. Kalifornská policie ve čtvrtek potvrdila, že letoun skutečně patřil milionáři Fossettovi.

Trosky se nacházejí nedaleko místa, kde turista v úterý objevil několik věcí, které patřily Fossettovi, včetně jeho svetru a pilotního průkazu. - o nálezu Fossettových osobních věcí i vraku letadla čtěte zde

Tehdy třiašedesátiletý Fossett se vydal 3. září 2007 sám na krátký vyhlídkový let nad nevadskou pouští, ze kterého se už nevrátil. - čtěte Úřady ukončily bezvýsledné pátrání po Fossettovi


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video