Vrah Lennona zůstane v cele, řekla komise

  • 41
Zvláštní komise zamítla propuštění vraha hudebníka Johna Lennona na svobodu. David Chapman zastřelil v roce 1980 někdejšího člena skupiny Beatles před jeho domem. Chapman požádal o svobodu už potřetí. Byl odsouzen ke dvaceti letům až doživotí.

Po uplynutí dvacetiletého žaláře získal možnost pokusit se opustit vězení na čestné prohlášení a za dobré chování, které ale musí schválit patřičná komise.

David Chapman byl za vraždu Johna Lennona odsouzen v roce 1981 a poprvé požádal o propuštění v roce 2000 a znovu o dva roky později. Komise jeho žádost vždy zamítla. I letos.

"Během rozhovoru vyplynulo, že jste se domníval, že taková vražda má své opodstatnění. A takové uvažování je podivné a morálně špatné," odůvodnila komise své úterní negativní stanovisko.

Dalším z důvodů, proč odborníci Chapmanovi nevyhověli, byl fakt, že odsouzený se už pokusil spáchat sebevraždu a musel se léčit jako psychicky nemocný člověk.

"Propuštění by výrazně podkopalo důvěru v zákony. Když jste vystřelil, ukázal jste extrémně násilné záměry," shrnuli porotci verdikt.

David Chapman se přiznal, že před vraždou Johna Lennona se stal jeho fanatickým fanouškem. Musel o něm prý neustále přemýšlet, chtěl se oženit s japonskou ženou a jeho tehdejší zaměstnavatel listu New York Times řekl, že se dokonce podepsal jako Lennon.

Na zamítavém vyjádření poroty se údajně podílela i vdova po Johnu Lennonovi Yoko Ono. Podle utajeného zdroje agentury AP poslala komisi dopis, v němž ji žádala, aby Chapman zůstal za mřížemi.

Bývalý člen britské hudební skupiny Beatles John Lennon (vlevo na archivním snímku z prosince 1980) a jeho vrah Mark David Chapman (na archivním snímku z 9. prosince 1980). Duševně vyšinutý Chapman zastřelil Lennona 8. prosince 1980 před rezidencí Dakota v New Yorku.

Školní fotografie Davida Chapmana, který v roce 1980 zastřelil bývalého člena Beatles Johna Lennona.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video