Ameriku čeká rušný volební rok. Kdo vystřídá George Bushe, se svět dozví v listopadu.

Ameriku čeká rušný volební rok. Kdo vystřídá George Bushe, se svět dozví v listopadu. | foto: Profimedia.cz

Volby v USA startují za pár dní. Hillary hrozí v Iowě prohra

  • 148
Posledních pár dní zbývá kandidátům na amerického prezidenta, aby si získali voliče ve státě Iowa. Právě tam totiž volební proces 3. ledna odstartuje. Iowané budou jako první vybírat kandidáta, který se nakonec bude o Bílý dům ucházet. Zvlášť v demokratickém táboře jsou šance vyrovnané.

Iowa tradičně zahajuje americký volební maraton. Konají se zde první stranické primárky, přesněji řečeno volební shromáždění, na nichž se registrovaní voliči scházejí a hlasují, kterého ze stranických kandidátů by nejraději poslali do samotných voleb 4. listopadu.

Právě v tomto prvenství spočívá důležitost Iowy. Výsledky zdejších primárek jsou prvním ukazatelem reálné síly kandidátů. Už to nejsou jen čísla z průzkumů veřejného mínění, ale opravdová data od konkrétních voličů. Kdo vyhraje v Iowě (a také v New Hampshire, kde se zase konají první primárky formou voleb a nikoli shromáždění), obrovsky se zviditelní a díky lavinovému efektu se jeho šance v boji o konečnou stranickou nominaci nepoměrně zvyšují.

Proto také kandidáti během kampaně věnují Iowě a New Hampshire kromobyčejnou pozornost. Pořádají desítky mítinků a vynakládají obrovské peníze, aby zdejším voličům pokud možno ani na chvíli nezmizeli z očí. Je to paradox, protože vzhledem k nepříliš velkému počtu obyvatel nemají Iowa ani New Hampshire v samotných volbách velký význam.

Týden před startem: šance jsou vyrovnané
Poslední průzkumy veřejného mínění naznačují, že "bitva o Iowu" je hodně vyrovnaná. Zvlášť v táboře demokratů. Jinak suverénní Hillary Clintonové hrozí, že z Iowy odejde poražena. Kromě jejího největšího soupeře Baracka Obamy jí na paty šlape i třetí v pořadí John Edwards.

Vše o prezidentských volbách v USA

velká příloha iDNES.cz k volbě nového šéfa Bílého domu

Podle specializované internetové publikace Real Clear Politics, která zprůměrovala výsledky hlavních průzkumů ve státě, by pro Clintonovou hlasovalo 29,3 procenta demokratických voličů. Pro Edwardse ovšem jen o dvě procenta méně. A co víc, Obama za Edwardsem zaostává o pouhé tři desetiny. Což jsou všechno rozestupy pohybující se v rámci statistické chyby.

Zatímco tyto výsledky potvrzují, že pozice Clintonové a Obamy se stabilizovaly, Edwards stoupá výš. Bývalý senátor ze Severní Karolíny kandidoval na prezidenta již v roce 2004, ale po slibném nástupu v Iowě později odpadl a vedle Johna Kerryho kandidoval na viceprezidenta.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video