V Barmě v neděli proběhly parlamentní volby. (8. listopadu 2015)

V Barmě v neděli proběhly parlamentní volby. (8. listopadu 2015) | foto: AP

Su Ťij vítězí. Strana barmské disidentky získala 80 % hlasů ve volbách

  • 37
Nedělní parlamentní volby v Barmě vyhrála Národní liga pro demokracii (NLD) nositelky Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. Podle předběžných výsledků získala liga až 80 procent hlasů. Vládní strana už podle agentury Reuters uznala porážku.

Všechny hlasy zatím nejsou sečteny a nebyl oznámen žádný oficiální výsledek. Náskok NLD je však podle předběžných výsledků jednoznačný. Mluvčí ligy řekl, že v hustě obydlených oblastech má NLD až 80 procent hlasů, mimo ně zatím 65 procent. Dosud nejsou známy výsledky z pěti barmských států.

„Prohráli jsme a musíme zjistit proč. Výsledek ovšem bez výhrad přijímáme, i když konečná čísla ještě přesně neznáme,“ řekl Tchei U z USDP.

Nedělní volby byly prvním svobodným hlasováním po desetiletích vlády vojenské junty a NLD v nich byla považována za favorita. Armáda má ale předem zajištěnu čtvrtinu parlamentních křesel, a aby mohla NLD hovořit o vítězství, musí získat v 664členném dvoukomorovém parlamentu aspoň 67 procent volených poslanců.

V kampani liga slibovala především společenské změny a posílení vlády zákona, zatímco vládnoucí USDP zdůrazňovala, že jen ona je schopna zajistit stabilitu země.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video