Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 8. 11. 2012 0:38

Sněmovna: hlasování o daních, penzích a restitucích

On-line reportáž připravuje Čeněk Třeček s využitím agentury ČTK. Přímo ve Sněmovně jsou reportéři Josef Kopecký a Hana Válková, kteří sledují průběh zasedání a informují, jaká stanoviska zastávají jednotliví poslanci.

15:39
KSČM
Také další poslankyně KSČM Ivana Levá zákon odmítá podpořit. "Profesionální rodič výměnu dítěte zvládá, ale pro dítě to není jednoduché. Nechápe, proč bylo vráceno. Takový osud je pro dítě krutější než ústavní výchova," uvedla.
15:32
KSČM
Marta Semelová z KSČM uvedla, že návrh přináší změny k lepšímu, ale i pochybnosti a obavy. Za nedostaky označila přípravu náhradních pěstounů nebo pěstounskou péči na přechodnou dobu, která se podle ní hodí jen pro některé skupiny dětí.
15:23
ČSSD
Roman Sklenák uvedl, že část sociálních demokratů pro zákon hlasovala. Novela podle něj zlepší pozici ohrožených dětí, ale zároveň existují obavy například o tom, jak bude naplňován. ČSSD ale zcela odmítá projekt sKarty, který je k zákonu přidán jako přílepek. Proto ho poslanci ČSSD nepodpoří.
15:19
Věci veřejné
Kateřina Klasnová uvedla, že Věci veřejné pro zákon nezvedli při předchozím projednávají a nepodpoří ho tak ani dnes. Podle ní je záměr dobrý, ale řešení ukvapené. To by odnesly děti.
15:10
TOP 09
Ministr Leoš Heger se vyjdřuje k jednotlivým výtkám Václava Klause. Odmítá, že by byl zákon přijímán pod tlakem nebo, že zruší kojenecké ústavy.
15:01
Od 15:00 Pokračuje jednání Sněmovny. Na programu je změna zákona o sociální a právní ochraně dětí, kterou vetoval prezident Václav Klaus.
13:47
ČSSD
Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že sociální demokraté udělají vše pro to, aby Senát vládní daňový balíček vrátil zpět do Sněmovny.
13:45
TOP 09
Ministr financí Miroslav Kalousek uvedl, že je "transparentnost sama". Přesto se bránil koaličnímu vyjednávání před kamerami. To se mělo týkat vyššího zdanění příjmů na sto tisíc korun. Premiér Nečas slíbil Borisi Štastnému, že by v koalici jednali o tom, aby platilo jen v roce 2013. (více zde)
13:44
ODS
Premiér Petr Nečas věří, že se ústavní orgány zachovají zodpovědně a umožní definitivní schválení daňového balíčku před koncem roku. Hrozí, že by návrh zákona mohl vrátit Senát a prezident republiky.
13:34
Miroslava Němcová přerušila jednání a vyhlásila přestávku. Znovu se poslanci sejdou v 15:00.
13:33
Vládní daňový balíček byl přijat 101 hlasy z celkového počtu 195 přítomných.
13:32
Poslanci rozhodli, že nebudou hlasovat jmenovitě.
13:30
Miroslava Němcová podala návrh, aby se o balíčku hlasovalo po jménech. Její stranický kolega Zbyněk Stanjura je proti. Předsedkyni Sněmovny podpořil i šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.
13:19
Poslanci postupně hlasují o jednotlivých pozměňovacích návrzích.
13:16
Pozměňovací návrh Ladislava Šincla z ČSSD, který se týkal příspěvku na bydlení, byl přijat.
13:15
Poslanci zamítli návrh Vojtěcha Filipa na vrácení zákona ke druhému čtení.
13:13
Sněmovna schválila postup, jak se bude jednat o vládním balíčku.
13:03
ODS
Zbyněk Stanjura požádal o desetiminutovou přestávku pro poslanecký klub ODS. Jednání bude pokračovat ve 13:13.
12:59
Rozprava byla ukončena a předsedající Lubomír Zaorálek svolá poslance do jednací síně. Jako první se bude hlasovat o návrhu Vojtěcha Filipa, zda balíček nevrátit zpět ke druhému čtení.
12:59
ODS
Radim Fiala z ODS konstatoval, že nemůže hlasovat pro podporu vládního balíčku.