Sloužil v izraelské armádě včetně území Gazy, studoval na univerzitě v Jeruzalémě, miluje život v Tel Avivu a bydlel ve vile, kterou si koupil dnešní premiér Benjamin Netanjahu. Někdejší novinář a v současnosti vztahový kouč David Shorf líčí, jaké to je, žít v Izraeli, a co těší i trápí tamní společnost, kterou loni 7. října otřásly drastické teroristické útoky hnutí Hamás. | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Jak jsem se stal vojákem v Gaze. Čech o službě v izraelské armádě i jejích slabinách

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Sloužil v izraelské armádě včetně území Gazy, studoval na univerzitě v Jeruzalémě, miluje život v Tel Avivu a bydlel ve vile, kterou si koupil dnešní premiér Benjamin Netanjahu. Někdejší novinář a v současnosti vztahový kouč David Shorf líčí, jaké je žít v Izraeli a co těší i trápí tamní společnost, kterou loni 7. října otřásly drastické teroristické útoky hnutí Hamás.

Do Izraele jste původně odešel studovat?
Víte, původně šlo o výlet za příbuznými, kteří přijeli po sametovce po letech do Čech. Navštívil jsem je v době, kdy ještě neexistovaly přímé lety do Tel Avivu, a po pár týdnech jsem letěl zpátky, protože jsem ještě neměl izraelský pas. Také byla na spadnutí válka v Perském zálivu a teta pro mě neměla plynovou masku. Na druhý pokus jsem skončil v kibucu (osada, která hospodaří formou kolektivního vlastnictví, pozn. red.), kde jsem půl roku sbíral citrony. A napotřetí už jsem v Izraeli zakotvil jako Izraelec.

A studium?
To přišlo později. Nejdřív mě čekalo absorpční středisko, kde se šest měsíců učíte hebrejsky. Byl to vlastně hotel, ve kterém žili emigranti z patnácti zemí. Od argentinské doktorky filozofie přes irského obchodníka s koberci, maďarské manžele s IQ 70 a slovenského lovce hadů až po srbské veksláky. Totální Babylon.

Z Netanjahua je teď narcistický populista s diktátorskými sklony.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video