Voda a sníh ochromují Chile

Téměř dva týdny trvající lijáky a sníh devastují Chile. Zemřelo už 18 lidí. Na 50 tisíc dalších vyhnala voda z domovů. Osm lidí se podle oficiálních zdrojů pohřešuje. V ulících metropole Santiaga voda sahající až do dvou metrů poškodila nebo zbořila domy. V tamních školách a na univerzitách se neučí. Jih země zasáhla sněhová kalamita, nejhorší za posledních 40 let.

V San Fernandu asi 130 kilometrů jižně od hlavního města v záplavovém lijáku havaroval autobus. Na třicet lidí bylo zraněno, několik těžce.
 
V Santiagu živel přerušil dodávky elektřiny pro 90 tisíc domácností. Chilský prezident Ricardo Lagos po návštěvě nejpostiženějších čtvrtí metropole vyzval obyvatelstvo, aby zůstalo v domovech. V mnoha vládních i soukromých kancelářích byla zkrácena pracovní doba.

Ze zaplavených domů bylo evakuováno na 50 tisíc lidí. Policie v mnoha případech musela použít nafukovací čluny. Část z postižených se uchýlila k příbuzným nebo přátelům, avšak 29 tisíc lidí se muselo spokojit s náhradním ubytováním ve školách či vládních budovách.

Lidé neumírali jen ve vodě, ale i v troskách zbořených domů, a to nejen v Santiagu, ale také v přístavním městě Valparaísu a v jižní části země.

Na jižním a centrálním pobřeží bylo uzavřeno pět přístavů kvůli vysokým vlnám a bouřlivému větru.

Nejen voda, ale i sníh
Nejjižnější chilské město Punta Arenas (2000 kilometrů od Santiaga) zcela odřízl sníh. Sněhová kalamita je podle místních úřadů nejhorší za posledních 40 let.

Podle meteorologů budou lijáky, vánice a silné větry pokračovat nejméně do středy.

Zaplavená ulice v chilské metropoli, 4. června 2002


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video