Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jakou hrůzu vlak v Bavorsku ještě skrývá? Pátou oběť našli pod troskami vagonu

  15:34aktualizováno  17:56
Záchranné práce po páteční tragické nehodě dvoupatrového vlaku na trati severně od bavorského letoviska Garmisch-Partenkirchen pokračují i v sobotu. Neštěstí má už pět obětí, desítky těžce zraněných a další lidé se stále pohřešují. Záchranáři se obávají, že počet obětí ještě nemusí být konečný. Na místo tragédie zamířil bavorský premiér i další politici. Příčina nehody je zatím také nejasná.

Na místě nyní probíhají pokusy zvednout druhý vagon z kolejí. K tomu je podle portálu Focus Online potřeba další jeřáb. Není ale jasné, zda dorazí ještě v sobotu, nebo až v neděli.

Poté co se podařilo před druhou hodinou odpoledne nadzvednout vykolejený vagon, byla v troskách vlaku nalezena pátá oběť tragické nehody. Jedná se o muže. Podle informací deníku Bild, se má jít o pohřešovaného studenta. To však zatím nebylo potvrzeno.

Na místo v sobotu dopoledne dorazil bavorský premiér Markus Söder. „Teď se modlíme a velmi doufáme, že pod vagony nenajdeme žádné další mrtvé. Modlíme se za příbuzné a zraněné,“ řekl politik CSU. Poděkoval záchranářům za jejich úsilí a výkon zasahujících složek popsal jako „nadlidský“, uvedl portál Focus Online.

„Máte schůzku a najednou přijdou takové hrozné zprávy. Hned vás bodne u srdce, zvlášť když slyšíte, že uvnitř jsou i studenti,“ řekl k neštěstí Söder.

Po poledni k vykolejenému vlaku přijeli i spolkový ministr dopravy Volker Wissing s generálním ředitelem Deutsche Bahn AG Richardem Lutzem. Poté chtějí oba dva učinit společné prohlášení.

Podle bavorského ministra vnitra Joachima Herrmanna nelze vyloučit další úmrtí. Lidé, které objevili pod vlakem, byli těžce znetvořeni, a proto dosud nebyli identifikováni, řekl podle deníku Bild stanici BR24. Těla prvních tří potvrzených zemřelých byla již z vlaku vytažena a jsou to „dospělé ženy“, nebylo mezi nimi žádné dítě, oznámil Herrman. Jedna žena zemřela při cestě do nemocnice. Pátá oběť byla ze sutin vyproštěna po dlouhotrvajíchích záchranných akcích.

V sobotu kolem poledne Herrman upřesnil údaje o pohřešovaných, kterých by nyní mělo být sedm. O den dříve informoval, že se pátrá po 12 lidech. Mezi pohřešovanými je podle okresního správce Antona Speera i dítě ve věku 10-15 let. „Musíme co nejrychleji zdvihnout vagóny a podívat se, co je pod nimi,“ řekl Speer deníku Bild.

Podle Hermanna je možné, že pohřešovaní lidé jsou v nemocnicích, a proto ještě nebyli zaznamenáni. Přesná data všech čtyř desítek hospitalizovaných se totiž záchranářům zatím nepodařilo zpracovat. Policejní mluvčí ráno deníku Bild řekl, že se stále má za to, že pohřešovaní lidé jsou uvězněni pod vagony.

Dva pokusy zvednout vagóny kvůli jejich nadměrné hmotnosti selhaly ale jednu část vagónu se již zvednout podařilo. Nejdříve bylo třeba vyzvednout jeden z převrácených a zaklíněných vozů. Informuje o tom Focus Online s odkazem na stanici BR24. Nyní záchranáři prověřují, jestli pod vagony nejsou další oběti.

Záchranné práce za pomocí těžké techniky probíhají již přes 24 hodin v kuse a v noci pracovníkům ulehčovaly práci světlomety. Zajištění a vyproštění převrácených vagónů „určitě potrvá několik příštích dní,“ citoval portál Focus Online policejního mluvčího.

Na jihu Bavorska vykolejil vlak, převrátil se na bok. Na místě jsou čtyři mrtví

Kromě obětí nehody se pozornost veřejnosti upíná také na vyšetřování její příčiny. „Nyní děláme vše pro to, aby se objasnilo, jak se to mohlo stát,“ řekl podle Focus Online bavorský státní ministr pro bydlení, výstavbu a dopravu Christian Bernreiter.

Dostupné informace podle něho nasvědčují technické závadě, to však policie zatím nepotvrdila. Podle mluvčího drah byla trať vybavena elektronickým stavědlem a moderní zabezpečovací technikou. Strojvůdce byl vyslechnut, ale policie dosud nesdělila, co řekl.

K nehodě přiletělo šest vrtulníků, z toho některé z Rakouska. Akcí se zúčastnilo kolem 500 záchranářů a na místě mimo jiné nyní zasahuje i 700tunový jeřáb, který vykolejené vagony vyprošťuje.

Se záchranou pomáhalo i několik vojáků, kteří ve vykolejeném vlaku cestovali soukromě, uvedl také Focus Online. Patnáct vojáků z kasáren v Mittenwaldu poskytlo pomocnou ruku při evakuaci lidí zevnitř vlaku a mimořádně tak usnadnilo jejich záchranu.

Telegram

„Měli jsme výhodu, že 15 vojáků ve vlaku cestovalo domů. Dobře se tam zkoordinovali a otevřeli nám okna zevnitř,“ řekl v rozhovoru pro BR šéf hasičů a mužům poděkoval.

V pátek večer na místo dorazila spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová, aby zasahujícím jednotkám i zraněným a rodinám zemřelých vyjádřila podporu federální vlády. „Jsem hluboce šokována,“ řekla ministryně. „Je to hrozná katastrofa,“ cituje Faeserovou Focus Online.

Šokovaný byl tragickou nehodou i mnichovský kardinál Reinhard Marx. Ten v pátek večer řekl, že je „zdrcený z toho, že lidé byli při této hrozné nehodě zabiti nebo v některých případech vážně zraněni“. Ztrátu, kterou museli utrpět příbuzní zesnulých, „těžko nesl a nedá se vyjádřit slovy“, napsal server ZDF.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

V Horním Bavorsku došlo k nehodě vlaku v pátek kolem poledne. Zranilo se kolem 30 lidí, z toho 15 těžce. Neštěstí se stalo poslední den před prázdninami a ve vlaku pravděpodobně cestovalo mnoho studentů. Regionální vlak, ve kterém cestovalo 140 lidí, byl na cestě do Mnichova.

Kvůli záchranné akci zůstala železniční trať mezi Garmisch-Partenkirchenem a Mnichovem a souběžná spolková dálnice B2 uzavřena. Na silnicích v kraji byly dlouhé zácpy. Uzavírky tratí a federální silnice by mohly trvat až do víkendu, uvedl v pátek odpoledne policejní mluvčí. Trasa železnice podle všeho nebude průjezdná minimálně dva týdny.

Do stanice dojely jen dva vozy. Tragédii u Eschede nepřežilo 101 lidí

Nejhorší poválečná tragédie na německých železnicích se stala na den přesně jako páteční nehoda, 3. června 1998, tedy před 24 lety. Havárie rychlovlaku ICE 884 u německého Eschede si tehdy vyžádala 101 obětí. Zatímco první dva vagony dojely bez problému až do stanice, zbylé vozy vykolejily a na některé se zřítil most.

Vysokorychlostní vlak InterCity Express 884 Wilhelm Conrad Röntgen havaroval na lince z Mnichova do Hamburku. Nehoda se stala asi šest kilometrů od městečka Eschede v Dolním Sasku, přibližně 60 kilometrů od Hannoveru.

Ve vlaku bylo skoro tři sta lidí; zemřelo jich 101, z toho 96 na místě a pět později v nemocnici, 88 lidí bylo těžce zraněno. Mezi oběťmi byli i dva drážní zaměstnanci, kteří zrovna na místě prováděli údržbu. Příčinou nehody byla tehdy prasklá obruč kola.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...