Vladimir Putin se zúčastnil tradiční tříkrálové koupele v ledové vodě jezera...

Vladimir Putin se zúčastnil tradiční tříkrálové koupele v ledové vodě jezera Seliger (18. ledna 2018) | foto: AP

Putin se nastudil, měsíc před volbami ruší veřejná vystoupení

  • 171
Vladimir Putin měsíc před prezidentskými volbami ochořel a ruší veřejná vystoupení. Šéf Kremlu, který s oblibou předvádí své vypracované tělo a v polovině ledna se před kamerami otužoval v ledové vodě, se podle svého tiskového mluvčího nastydl.

Nezávislá televizní stanice Dožď v úterý s odkazem na zdroje z Kremlu uvedla, že Putin zrušil účast na diskusi o mikroelektronice a středeční vystoupení na moskevském fóru Mentor 2018. Údajně odvolal i cestu na Dálný východ, kam se měl vydat v druhé polovině února.

Už v pondělí údajně na setkání s palestinským předákem Mahmúdem Abbásem mluvil nakřáple a omlouval se, že přišel o hlas. „Prezident nastydl. Je zima, tak to snad pochopíte,“ vysvětlil novinářům podle agentury Bloomberg mluvčí hlavy státu Dmitrij Peskov a dodal, že Putin bude i nadále pracovat, pouze omezí svá veřejná vystoupení.

Pětašedesátiletý prezident se rád prezentuje svým mužným zjevem a před kamerami bez ostychu ukazuje vypracovanou hruď. Svalstvo naposledy odhalil letos v lednu, kdy se v rámci pravoslavné tradice otužoval v ledovém jezeru Seliger v Tverské oblasti (psali jsme zde: Putin se před volbami ponořil do díry v ledu).

Web newsru.com podotýká, že Putinova absence na veřejnosti by mohla mít dopad na volební účast. Nezisková organizace Golos, která se zabývá monitoringem voleb a analýzou médií během kampaně totiž zjistila, že zájem hlavních televizních stanic o volby je přímo úměrný Putinově aktivitě na veřejnosti.

Znalci ruské politické scény upozorňují, že vysoká volební účast je dnes hlavním cílem kremelských politických stratégů. Putin by podle posledních průzkumů měl v březnových volbách získat přes 71 procent hlasů. Pokud ale nedorazí dost voličů, nebude jeho vítězství dostatečně přesvědčivé.

Putin ukázal vypracované tělo a polonahý se ponořil do ledu:

19. ledna 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video