Ruský prezident Vladimir Putin v rozhovoru americké televizní stanice NBC. (14....

Ruský prezident Vladimir Putin v rozhovoru americké televizní stanice NBC. (14. června 2021) | foto: AP

To u nás nemáme ve zvyku, řekl Putin na dotaz, zda dal rozkaz zabít Navalného

  • 209
Ruský prezident Vladimir Putin odmítl, že by nařídil likvidaci svého hlavního kritika Alexeje Navalného. Ten si momentálně odpykává 2,5 roku ve vězeňské kolonii v Rusku za údajnou zpronevěru. „U nás něco takového nemáme ve zvyku - někoho zabíjet,“ odpověděl Putin v americké televizní stanici NBC na otázku, zda vydal rozkaz zabít Navalného.

Šéf Kremlu v rozhovoru navíc vyloučil, že by Navalnyj měl ve vězení jiné podmínky než ostatní trestanci. „Uplatňují se vůči němu stejná opatření jako vůči ostatním. Nejsou v ničem horší než ve vztahu k jiným, kteří jsou ve vězení,“ uvedl Putin.

Lékaři ututlali otravu Navalného, máme nezfalšovanou zprávu, tvrdí jeho tým

Ruská policie Navalného zadržela v lednu po jeho návratu z Německa, kde se zotavoval z loňské srpnové otravy. Podle západních laboratoří byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, což potvrdila i Organizace pro zákaz chemických zbraní. 

Opozičník připisuje svou otravu Putinovi a tajné službě FSB, což Moskva popírá. V únoru ruský soud Navalnému změnil dříve uložený podmíněný trest za zpronevěru na nepodmíněný a poslal ho na 2,5 roku do vězeňského tábora.

Výměna vězňů

Prezident v rozhovoru mimo jiné také potvrdil, že Rusko je připravené zvážit výměnu vězňů se Spojenými státy. Poznamenal přitom, že v USA je nyní vězněno mnohem více Rusů než Američanů v Rusku. „Vím, že jsou odsouzeni občané USA, kteří jsou ve vězení. Pokud to ale porovnáme s počtem Rusů, kteří jsou v amerických věznicích, pak jsou tato čísla nesrovnatelná,“ řekl ruský vůdce.

Moderátor americké televize v této souvislosti zmínil také bývalé příslušníky americké námořní pěchoty Paula Whelana, odsouzeného v Rusku za špionáž, a Trevora Reeda, vězněného za údajné ohrožení života dvou moskevských policistů. Putin přímo nezmínil, zda by se možná výměna vězňů týkala právě těchto dvou Američanů.

Ruský režim likviduje před volbami opozici. Nezůstala jediná organizace

Šéf Kremlu v interview rovněž odmítl veškerá obviňování Ruska. „Obviňují nás ze všeho možného: ze zasahování do voleb, z kybernetických útoků a tak dále. Ale ani jednou se neobtěžovali předložit důkazy. Jsou to prostě nepodložená obvinění,“ řekl prezident. 

Přitom nevyloučil, že západní zpravodajské služby, včetně amerických, mohou v kybernetické sféře provádět aktivity namířené proti Rusku. „Nebojím se toho, ale nevylučuji, že se tak může dít,“ poznamenal nejvyšší ruský představitel.

29. dubna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video