„Nic pro slabé povahy.“ Video ukazuje, jak drony z Česka likvidují Rusy

  • 461
Přibližně sedm set dronů už vyrobil a poslal ukrajinským vojákům úspěšný český projekt nazvaný prostě Vozím drony na Ukrajinu. V pátek zveřejnil nové video ukazující, jak jeho stroje v zimní krajině útočí na ruské vojáky.

„Češi a Slováci rozdávali vánoční dárečky okupantům o něco dříve,“ napsal autor projektu na sociální síti X k nahrávce, na které je vidět práce elitní ukrajinské brigády Code 9.2, jež pracuje s českými drony ARCZ07 a testovala i novější model ARCZ09.

„Video není pro slabší povahy,“ varuje autor projektu, který si přeje zůstat v anonymitě. Na videu je vidět, jak upravené čínské drony Mavic shazují granáty na ruské vojáky plazící se zimní krajinou nebo postupující v remízkách polámaných dělostřeleckou palbou.

Malé bezpilotní stroje jsou pro ukrajinskou armádu v době, kdy se potýká s rostoucím nedostatkem dělostřelecké munice a sílícím ruským tlakem podél celé linie fronty, čím dál důležitější. Činí se však i Rusové, kteří podle některých ukrajinských analytiků mají v dronech převahu až 7:1.

Tým projektu Vozím drony odhaduje, že na Ukrajinu zatím poslal šest set až sedm set bezpilotních strojů. Například v listopadu dovezl zásilku do Avdijivky, kde se Ukrajinci zuby nehty brání ruskému obklíčení. A ruští vojenkoři přiznávají, že nepřátelské drony jim v tomto úseku fronty působí velké nesnáze.

„Čtyři kamikaze drony na jednu buchanku? Samozřejmost. Dva drony na jeden náš minomet? Jasně. Dokonce i nahánění osamocených vojáků drony se stalo normální věcí,“ popsal situaci ve městě ležícím severozápadně od Doněcku vojenský bloger publikující na Telegramu pod přezdívkou Vault 8.

Jak přispět na projekt Vozím dorny na Ukrajinu

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video