Víte o antraxu? Získejte 2,5 milionu dolarů

  • 1
Američané stále nevědí, kdo stojí za vraždenými dopisy s antraxem. Nedostatečné pokroky ve vyšetřování dokonce dovedly vládní úředníky k úvahám o zdvojnásobení odměny za informaci, vedoucí k odhalení útočníků. Odměna by tak dosáhla skoro dvou a půl milionu dolarů. Její zvýšení má oživit zájem lidí.

"Vyšetřování se značně zpomalilo poté, co loni v říjnu zemřel kvůli antraxu první člověk. Pomoc lidí následně takřka ustala," tvrdí vládní úředníci listu USA Today.

Po celou dobu úřady vyzývaly obyvatele, aby pomohli objasnit pokusy o atentáty a poradili, kdo mohl po teroristických útocích 11. září dopisy poslat. Zlom ve vyšetřování ale nepřišel.

"Nyní už věříme, že vyřešit tuto kauzu potrvá řadu měsíců, možná i let," přiznávají úředníci ministerstva spravedlnosti.

Během pátrání po podezřelých procestovali američtí poštovní inspektoři a agenti FBI celé Spojené státy. Nikoho se však nepodařilo odhalit. První série vraždených dopisů se objevila v budově amerického parlamentu a v redakcích médií.

Úsilí vyšetřovatelů se stále upíná na město Trenton ve státě New Jersey. Právě odtud je razítko na známkách zákeřných dopisů včetně těch, které obdrželi senátoři Tom Daschle a Patrick Leahy či Tom Brokaw, moderátor televize NBC.

Vyšetřovatelé mají o podezřelých několik teorií. Sázejí zejména na jeden scénář - za útoky je zodpovědný dobře vzdělaný samotář, pravděpodobně Američan s protivládními postoji.

Antrax v dopisech zabil pět lidí, nejméně 18 jich nakazil a dokázal dočasně uzavřít důležité budovy, například Hartovu administrativní budovu amerického Senátu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video