Bývalý manažer státní ropné společnosti PetroVietnam Trinh Xuan Thanh na...

Bývalý manažer státní ropné společnosti PetroVietnam Trinh Xuan Thanh na archivním snímku (3. srpna 2017) | foto: Reuters

Německý soud poslal Vietnamce z Prahy do vězení za únos krajana

  • 5
Na tři roky a deset měsíců poslal ve středu německý soud do vězení Vietnamce, který loni pomáhal s únosem vietnamského manažera z Berlína do vlasti. Odsouzený Vietnamec známý jako Long N. H. byl do Německa vydán loni v srpnu z Česka, kde má trvalý pobyt.

Manažer Trinh Xuan Thanh, který se po únosu objevil ve Vietnamu a o kterém Hanoj tvrdí, že se vrátil dobrovolně, byl mezitím vietnamskými soudy za zpronevěru dvakrát odsouzen k doživotí. Informovala o tom agentura Reuters.

Sedmačtyřicetiletý Long N. H. se u soudu přiznal, učinil tak na základě dohody o vině a trestu se státním zastupitelstvím. V přiznání uvedl, že pracoval pro vietnamské tajné služby.

Policie zadržela šestici, která přes Česko pašovala Vietnamce do Německa

Podle prokuratury si Long N. H. pronajal v Praze loni dvě auta. Jedno sloužilo ke sledování oběti, druhé k jejímu únosu. Oba vozy obžalovaný po únosu odvezl zpět do české metropole, kde údajně provozoval kancelář zaměřenou převody financí do zahraničí.

Thanh býval manažerem státní ropné společnosti PetroVietnam. V Německu usiloval o azyl, loni 23. července byl však v centru Berlína unesen. Podle některých médií byl Thanh do Vietnamu zavlečen přes Slovensko. 

Případ středečním rozsudkem však nekončí. V Německu je nadále stíhán náměstek ředitele vietnamské tajné služby Duong Minh Hung a dva muži z Prahy a jeden z Berlína, kteří při únosu údajně rovněž pomáhali.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video