Premiér Topolánek měl ve Vietnamu na programu oficiality i neformální setkání. Takto ho vítala čestná stráž.

Premiér Topolánek měl ve Vietnamu na programu oficiality i neformální setkání. Takto ho vítala čestná stráž. | foto: Kham, Reuters

Vietnamci nad českým ležákem rozezpívali Topolánka

  • 46
"A ještě si zazpíváme Šly panenky silnicí," zavelel neformální konferenciér. Předtím českou restaurací ve vietnamském Ho Či Minově Městě zaznělo Černé oči, jděte zpát. Důvod? Na horký jih Vietnamu dorazila česká delegace vedená premiérem Mirkem Topolánkem.

Stoly se probíhaly pod vepřovými koleny i řízky, kterým konkurovalo cizokrajné ovoce a nezbytný světlý ležák. Z rohů vše sledovaly důvěrně známé lahve fernetu a slivovice, ze stropu pak české a vietnamské vlajky.

Premiér Topolánek se v hospodě Hoa Vien setkal s přáteli ČR, respektive českého ležáku. Nadšení Vietnamci jej provedli hospodou a přiměli i ke zpěvu. "Někteří z nás se z České republiky vrátili již před dvaceti, třiceti lety, ale stále vzpomínáme," provolával konferenciér sobotního setkání.

Ho Či Minovo Město, dříve známé jako Saigon, je s více než šesti miliony obyvatel bezkonkurenčním centrem vietnamského jihu, v mnoha (hlavně komerčních) ohledech celé země.

Počátek protržních reforem z poloviny 80. let zastihl někdejší Saigon lépe připravený než váhavější sever země. Ho Či Minovo Město zažívá ekonomický boom, který láká i české podnikatele – ti zde budou mimo jiné stavět byty, či podnikat ve finančnictví.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video