Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

VIDEO: Zákazník sáhl servírce na zadek, praštila s ním o zem

  • 238
Že se osahávání žen nemusí vyplatit, zjistil na vlastní kůži muž z americké Georgie. Když v restauraci sáhl servírce na zadek, přišla nečekaně tvrdá reakce. Žena neváhala a praštila mužem vší silou o zem. Americká média ji nyní oslavují jako zářný příklad boje proti sexuálnímu obtěžování.

Bylo skoro jedenáct hodin večer, když se jednadvacetiletá Emilia Holdenová  chystala ukončit směnu v restauraci. V tu chvíli ucítila něčí ruku na zadnici. Neváhala ani vteřinu, popadla odcházejícího muže za tričko a srazila ho k zemi. „Nesahej na mě,“ zakřičela na zjevně ohromeného muže.

Souboj, který 30. června zachytila bezpečností kamera, na Youtube zhlédlo téměř pět milionů lidí. Holdenová v sobotním rozhovoru pro deník The New York Times uvedla, že ji po zveřejnění videa oslovuje čím dál více lidí, včetně žen, které záběry ukazují svým dcerám. Napadená žena doufá, že její zkušenost povzbudí také ostatní servírky, aby se v případě obtěžování zachovaly více asertivně.

Podle Holdenové je to poprvé, co ji někdo takovým způsobem obtěžoval. „Určité věci dokážu tolerovat, ale toto ne. Je to o respektu. Pokud mě respektuješ, budu dělat totéž,“ uvedla. 

Úřady krátce po incidentu muže identifikovaly jako jednatřicetiletého Ryana Cherwinskiho z Palm Bay na Floridě. Ten nyní čelí obvinění ze sexuálního obtěžování.

The New York Times uvádí, že odvětví služeb stále bojuje se sexuálním obtěžováním navzdory tomu, že hnutí MeToo  v jiných oblastech už podnítilo změny. Více než šedesát servírek a barmanek svěřilo deníku své příběhy o slovním i fyzickém obtěžování, kterému denně čelí. Ženy se musí často rozhodnout, jak se v nepříjemné situaci zachovat, a jestli to ovlivní jejich šanci na spropitné.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video