Zásah policistů proti bruslařům v Almere

Zásah policistů proti bruslařům v Almere

VIDEO: Nizozemští policisté čelili „vzpouře“ in-line bruslařů

  • 28
Pořádně horké chvilky zažili nizozemští policisté při legitimaci mladíků na srazu in-line bruslařů v Almere. Poté, co jim jeden z nich neukázal občanský průkaz, se ho strážníci rozhodli zatknout. Nechybělo ale mnoho, aby zhruba stohlavý dav bruslařů na muže zákona zaútočil.

K incidentu došlo v neděli v centru bezmála dvousettisícového města Almere. Podle zpravodajského serveru deníku Algemeen Dagblad nejdříve policisté zatkli třiadvacetiletého mladíka z Londýna.

Jeden z přihlížejících ale otevřel dveře auta, ve kterém už mladík seděl, a tak se zatčený dostal znovu na svobodu. Poté začala strkanice, kterou policisté rozháněli i obušky. "Achtenruit, achtenruit!" ("Zpátky, zpátky!") snažil se dav krotit bez velkého úspěchu jeden z nich.

Strážcům zákona, na které podle Algemeen Dagblad bouřící se mladíci "vrhali různé předměty", nakonec dorazily posily. S nimi se jim podařilo "povstání bruslařů" dostat pod kontrolu. V poutech skončili celkem tři lidé.

Střet mezi bruslaři a policisty se odehrál jen čtrnáct dní poté, co si Nizozemsko připomnělo Den osvobození. Při každoročních oslavách 5. května hrají velkou roli právě jezdci na bruslích, kteří rozvážejí pochodně s "Plamenem svobody" z Wageningenu, kde německé okupační jednotky podepsaly během války kapitulaci, do celé země.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video